U bent hier: Ieders stem telt

Ieders stem telt 2018-2019

 

 

IST geeft mensen in maatschappelijk kwetsbare posities een megafoon

Op 14 oktober 2018 trekken we opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een hoogdag voor de democratie. Die dag worden duizenden raadsleden verkozen die gedurende 6 jaar onze gemeenten zullen besturen.

Ook voor mensen in maatschappelijk kwetsbare posities staat er veel op het spel. Lokale besturen hebben sleutels in handen voor verbeteringen in het dagelijks leven van mensen en gezinnen die kampen met achterstelling en uitsluiting.

Doelgroepen van Samenlevingsopbouw en van partnerorganisaties mengen zich de komende maanden actief in het verkiezingsdebat. Zij schuiven de beleidsprioriteiten naar voor die ze op de politieke agenda willen van de komende legislatuur.

Bij de vorige verkiezingen in 2012 hebben wij als sector Samenlevingsopbouw samen met verschillende partners een schitterende campagne neergezet. Dat doen we opnieuw bij de komende verkiezingen in 2018.

Bij deze een oproep om met z’n allen en samen met vele lokale en regionale partnerorganisaties volop te strijden voor bestuurders die het voeren van een sociaal beleid hoog in het vaandel dragen.

 

‘Ieders stem telt’

een participatief proces bij uitstek

Met de campagne in 2012 hebben meer dan 8000 mensen zich uitgesproken over hoe een sociaal beleid er zou moeten uitzien. We vroegen hen naar thema’s  waar zij van wakker liggen en vertaalden die samen naar beleidsprioriteiten. De campagne in 2018 bouwt hierop verder.

 

Dialoogmomenten

Tijdens dialoogmomenten in het najaar 2017 gaan we na hoe deze duizenden stemmen hebben doorgeklonken en maken we samen de balans op van het gevoerde sociaal beleid de voorbije zes jaar. Samen met de doelgroepen formuleren we prioriteiten voor de nieuwe beleidsperiode.

 

Prioriteitennota’s

Met het resultaat van de dialoogmomenten maken we prioriteitennota’s over sociale thema’s op maat van specifieke steden. We willen onze voorstellen zoveel mogelijk vertaald zien tot concrete engagementen in de lokale verkiezingsprogramma’s.

 

Op Vlaams niveau stellen we in het najaar samen met partners zoals Welzijnszorg/Welzijnsschakels, Uit de Marge vzw, Minderhedenforum en de CAW’s een gemeenschappelijk memorandum op. We maken dit memorandum over aan de Vlaamse politieke partijen.

 

De campagne draait op volle toeren

Vanaf september 2018 gaat de campagne voluit! In deze cruciale fase zal ‘Ieders stem telt’ uitdrukkelijk aanwezig zijn in het politieke en publieke debat.

Ons doel is het brede publiek ertoe te bewegen sociaal te stemmen en solidariteit te bevorderen. Samen met  mensen uit de projecten van Samenlevingsopbouw en doelgroepen van partnerorganisaties gaan we opnieuw in debat met lokale politici over de sociale beleidsprioriteiten die zij naar voor schuiven en de partijstandpunten daarover.

We voorzien infomomenten met de maatschappelijk kwetsbare mensen rond het wie, hoe en wat van de verkiezingen zodat ook zij bewuste keuzes kunnen maken.

Extra troef is een online tool waarmee elke Vlaming die dat wil, kan ervaren wat ‘leven in armoede’ betekent en wat de gevolgen  zijn van beleidskeuzes op diverse levensdomeinen. De tool bevat ook de partijstandpunten hierover.

We houden jullie regelmatig op de hoogte over de nieuwe campagne!

 

Kijk alvast mee met ons en met een sociale bril:

brillenspot

 

          

 

   

moet in dit geval niet ingevuld worden

blijf op de hoogte

Bestel hier

Project in de kijker

Energiearmoede in de Westhoek

Meer power voor een sociaal energiebeleid

E-publicatie bundelt 5 jaar werken aan energiearmoede in de Westhoek. Resultaten, hints voor aanpak en beleidsaanbevelingen.

Lees verder