U bent hier: Ieders stem telt

Ieders stem telt 2018-2019

 

 

OVER IEDERS STEM TELT

‘Ieders stem telt’  is een campagne die de stem van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving wil laten horen in het verkiezingsdebat. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen willen we sociale problemen op de politieke agenda zetten.

 

IEDERS STEM TELT DOET APPèL OP ALLE VLAAMSE KIEZERS

De campagne wil ook het brede publiek bewegen tot sociaal stemmen en zo de solidariteit bevorderen tussen sterke en zwakkere groepen in de samenleving.

 De campagne van Ieders Stem Telt laat de stem horen van de meest kwetsbare groepen in het verkiezingsdebat. In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen lanceert ‘Ieders stem telt’ daarom een spel, www.MijnStemTelt.be, dat je in de schoenen zet van mensen in armoede. Met de actie #kunjijkiezen vraagt ‘Ieders stem telt’ zich af of je als kiezer al weet voor wie je stemt op 14 oktober. Het spel wil sensibiliseren en geeft de plannen van jouw lokale politici mee.

#kunjijkiezen 

Deze vraag hield op 30 augustus heel wat Vlamingen en vooral ook de sociale media in de ban.

     

    

 

 

Als het over armoede gaat, hoor je steeds vaker dat mensen in een kwetsbare positie gewoon wat beter hun best moeten doen. Met dit spel wil de campagne ‘Ieders stem telt’ het grote publiek laten ondervinden dat die redenering te eenvoudig is.

Benieuwd of jij je uit de armoede kunt kiezen? Speel het online spel op www.mijnstemtelt.be en kom te weten hoe jouw lokale beleidsmakers de komende vijf jaar de armoede in je gemeente of stad willen bestrijden.

 

IN GESPREK MET MENSEN IN ARMOEDE

In najaar 2017 en voorjaar 2018 gingen we in West-Vlaanderen het gesprek aan met 66 groepen en bereikten zo in totaal 789 mensen die momenteel in een kwetsbare positie zitten.

Het resultaat van dit proces worden prioriteitennota’s met concrete maatregelen voor sociaal beleid, op maat van Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare. Ook in een aantal gemeenten worden de prioriteiten op een rijtje gezet.

We vroegen hen onder andere wat zij zouden veranderen moesten ze burgemeester zijn:

13 van hen deden hun verhaal voor de camera. Link FB

 

IN GESPREK MET POLITICI

Ieders stem telt’ formuleerde in het voorjaar 2018 al beleidsvoorstellen voor lokale politici over de thema’s die verwant zijn met de dilemma’s die in het spel aan bod komen.

In het voorjaar gingen we hierover in dialoog met politici. Zo komen we te weten hoe de politieke partijen denken over onze voorstellen en wat we van hen kunnen verwachten. We willen onze voorstellen vertaald zien in concrete engagementen in de lokale verkiezingsprogramma’s en later, na de verkiezingen, in de beleidsplannen. Zo kunnen beleidsmakers van straks kiezen voor beleid waarin iederéén meetelt in de gemeente of stad.

 

De voorstellen zijn na te lezen in de lokale prioriteitennota’s die in  Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare werden uitgeschreven met aanbevelingen voor een sociaal beleid in deze steden.

  

Prioriteitennota Roeselare

   

  

Priortiteitennota Oostende

   

Prioriteitennota Zuid-West-Vlaanderen

    

   

Prioriteitennota Brugge

 

 

Op 15 maart lanceerde Samenlevingsopbouw de campagne ‘Reken niet op de kabouters: kies voor beleid waar iederéén meetelt’. In West-Vlaanderen kozen we voor een facebookcampagne. Ook de West-Vlaamse kabouters trappen het af. 

De kabouters reisden 14 weken door de provincie . Wekelijks posten we een foto van hen op hun nieuwe bestemming. Deze foto is telkens gelinkt aan een thema dat we onder de aandacht willen brengen.

          

 

Meer info

»   www.iedersstemtelt.be

»   https://www.facebook.com/SamenlevingsopbouwWestVlaanderen/

 

Voor meer info,klik op de artikelen van ons SurPlus Magazine hieronder:

   

 

 

 

          

 

   

moet in dit geval niet ingevuld worden

blijf op de hoogte

Bestel hier

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die vanuit lokaal sociaal beleid een brug vormt tussen kinderen en gezinnen, hulp- en dienstverleningsaanbod en de school.  Op die manier worden grondrechten gerealiseerd en ontwikkelingskansen van kinderen geoptimaliseerd. 

Lees verder