U bent hier: Ieders stem telt

Ieders stem telt

Wat

‘Ieders stem telt’  is een campagne die de stem van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving wil laten horen in het verkiezingsdebat. In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen willen we sociale problemen op de politieke agenda zetten.

De campagne wil ook het brede publiek bewegen tot sociaal stemmen en zo de solidariteit bevorderen tussen sterke en zwakkere groepen in de samenleving.

#kunjijkiezen 

Deze vraag hield heel wat Vlamingen en vooral ook de sociale media in de ban.

     

    

Als het over armoede gaat, hoor je steeds vaker dat mensen in een kwetsbare positie gewoon wat beter hun best moeten doen. Met een online spel wou de campagne ‘Ieders stem telt’ het grote publiek laten ondervinden dat die redenering te eenvoudig is.  #kunjijkiezen wakkerde de nieuwsgierigheid aan en deed de spelers te weten komen hoe hun lokale beleidsmakers de komende vijf jaar de armoede in hun gemeente of stad wouden bestrijden.

In gesprek met mensen in armoede

In najaar 2017 en voorjaar 2018 gingen we in West-Vlaanderen het gesprek aan met 66 groepen en bereikten zo in totaal 789 mensen die momenteel in een kwetsbare positie zitten. Het resultaat van alle gesprekken werd vastgelegd in prioriteitennota’s met concrete maatregelen voor sociaal beleid, op maat van Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare. Ook in een aantal andere gemeenten werden de prioriteiten op een rijtje gezet.

In gesprek met politici

Ieders stem telt’ formuleerde in het voorjaar 2018 al beleidsvoorstellen voor lokale politici over de thema’s die verwant zijn met de dilemma’s die in het spel aan bod komen. In het voorjaar gingen we hierover in dialoog met politici.  

De voorstellen zijn na te lezen in de lokale prioriteitennota’s die in  Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare werden uitgeschreven met aanbevelingen voor een sociaal beleid in deze steden.

Prioriteitennota Roeselare

   

  

Priortiteitennota Oostende

   

Prioriteitennota Zuid-West-Vlaanderen

    

   

Prioriteitennota Brugge

 

De kabouters trappen het af

In het voorjaar lanceerde Samenlevingsopbouw de campagne ‘Reken niet op de kabouters: kies voor beleid waar iederéén meetelt’. In West-Vlaanderen kozen we voor een facebookcampagne. Ook de West-Vlaamse kabouters trapten het af. 

De kabouters reisden 14 weken door de provincie . Wekelijks posten we een foto van hen op hun nieuwe bestemming. Deze foto was telkens gelinkt aan een thema dat we onder de aandacht wilden brengen.

        

 

Meer info

»   www.iedersstemtelt.be

»   https://www.facebook.com/SamenlevingsopbouwWestVlaanderen/

 

 

 

          

 

   

moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder