U bent hier: Nieuws

Start van Digipunt in Roeselare

thumbnail

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis beperkten we onze fysieke contacten en verkenden we noodgedwongen de digitale wereld. Ook de medewerkers van de Kom-Af in Roeselare schakelden over naar een permanentiesysteem, waar digitale media een essentieel onderdeel van vormden. In april schakelen ze nog een versnelling hoger met de lancering van een Digipunt.  Bezoekers zullen er terecht kunnen met al hun vragen rond gebruik van digitale communicatiemiddelen.

Lees verder >>

Pretpakketten bezorgen Oostendse families spelplezier

thumbnail

Opbouwwerker Katrien en stagiair Marisa bezorgen ieder gezin van de Familiesalons een pakket met spel-, knutsel- en ander vrijetijdsmateriaal dat de ontwikkeling van de kinderen bevordert. Dat komt goed van pas nu de kinderen met de "paaspauze" een week langer thuis zijn! 

Lees verder >>

St-Pieters deelt…het klimaat

thumbnail

Tot het eind van dit jaar zetten we onze schouders onder een nieuw project in Brugge.  We ondervroegen opbouwwerker Jan Wielockx, één van de trekkers van het project.

Lees verder >>

Vier op de tien sociale huurders leven in energiearmoede

thumbnail

Moedige getuigenis van Nadia vandaag in De Morgen over energiearmoede bij sociale huurders. Nadia is één van de mensen die we via ons project Papillon bereiken.
 
Nadia zit opgescheept met een accumulatieradiator: “Ik ben 200 euro per maand kwijt aan energie, evenveel als mijn huurprijs.”
 
©️ Wouter Maeckelberghe 

Lees verder >>

Nieuwe kansarmoedeatlas West-Vlaanderen

thumbnail

Het aantal kansarme buurten in West-Vlaanderen is gestegen (+9) tot 131 in totaal, verspreid over 29 gemeenten. Dat blijkt uit de vierde editie van de kansarmoedeatlas, een realisatie van het Steunpunt Data en Analyse van de Provincie. 

Lees verder >>

Sara getuigt: ’Ik ben supertrots, want ik heb eindelijk opnieuw een vast contract’

thumbnail

Opbouwwerker Fred interviewde Sara een eerste keer in april, tijdens de eerste golf van de coronapandemie. Toen had ze net bericht gekregen dat haar interim-contract in het ziekenhuis van Roeselare geen vijfde keer verlengd kon worden. Ze moest op zoek naar ander werk. Zeven maanden later kreeg ze een vast contract in een woonzorgcentrum. Nu kan ze weer dromen!

Lees verder >>

VACATURE opbouwwerker onderwijs

thumbnail

Wil jij meewerken aan gelijke onderwijskansen voor elk kind? 

Combineer jij opleiding/ervaring in sociaal-cultureel werk én onderwijs? 

Kom dan ons enthousiaste team in West-Vlaanderen versterken en solliciteer voor de functie van opbouwwerker onderwijs.

Een boeiende en leerrijke uitdaging!

Lees verder >>

A day in the life in wijk de Nieuwe Stad

thumbnail

Opbouwwerker Tineke Decroos schrijft haar relaas van de dag neer. Over hoe het team in Oostende mensen toch nabij probeert te zijn, ondanks corona. Van maandag tot donderdag is er een opbouwwerker aanwezig in wijk de Nieuwe Stad.  De bewoners kunnen langskomen in het lokaal in de Guldensporenlaan, maar medewerkers staan ook telefonisch paraat, zoeken mensen actief op tijdens een toertje door de wijk en gaan op vraag langs voor deurbezoeken.  

Lees verder >>

De vruchten van jarenlange samenwerking in Houthulst

thumbnail

De brugfigurenwerking in Houthulst staat op een kantelpunt.  Anje was 13 jaar werkzaam in de gemeente, maar besliste om een nieuwe wending te geven aan haar carrière. Ze mag met trots terugkijken, want dankzij haar volgehouden inzet vonden heel wat kwetsbare gezinnen de weg naar de juiste dienstverlening en verbeterde de samenwerking met de scholen. 

Lees verder >>

Avelgemse scholen op weg naar een onderbouwd armoede-en kostenbeleid

thumbnail

Vijf basisscholen in Avelgem besloten een gezamenlijk traject rond armoede op te zetten, gebaseerd op de methodiek van STOS (Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen).  Een mooie verwezenlijking van brugfiguur Veerle die het vertrouwen kon winnen van de scholen om binnen het eigen beleid armoede aan te pakken.

Lees verder >>

Uitbreiding sociaal energietarief

thumbnail

Vanaf 1 februari 2021 krijgen een extra half miljoen Belgen met een laag inkomen korting op hun energiefactuur.   Onze energie-expert Stefan Goemaere juicht de beslissing van de federale regering toe, want de uitbreiding van het sociaal energietarief was al lang een beleidsaanbeveling van Samenlevingsopbouw. 

Lees verder >>

De Pluim voor ARhus Roeselare

thumbnail

Samo Magazine reikt twee keer per jaar een pluim uit aan een opmerkelijk initiatief, een straffe organisatie of een kleine held. ARhus Roeselare benutte de coronacrisis om de dienstverlening toegankelijker te maken voor mensen in een kwetsbare situatie. Daarom verdient ARhus deze trofee.

Lees verder >>

Papillon wint business award

thumbnail

Ons opbouwwerkproject wint, via zijn partner BSH-Bosch, brons in de Belgium Business Awards for the Environment 2020. De awards worden uitgereikt door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en belonen kleine en grote ondernemingen voor hun inzet voor duurzame ontwikkeling.
We zijn fier dat ons opbouwwerk in de prijzen viel!

Lees verder >>

Inhuldiging 'take good care of me'-plein

thumbnail

Onze Oostendse opbouwwerkers Sarah en Tineke huldigden de nieuwe plek in met een beperkt aantal wijkbewoners van de Nieuwe Stad. Met de steun van stad Oostende kochten ze picknickbanken, planten en bloemen voor het ‘Take good care of me'-plein. Een aanwinst voor de wijk en een plek om te rusten, op adem te komen en elkaar te ontmoeten.

Lees verder >>

Terugblik op zomer 2020

thumbnail

Dat deze coronazomer anders was dan alle andere zomers, is een understatement. In de zomer lag het ritme binnen onze werkingen lager en namen opbouwwerkers verlof. Toch organiseerden we een aangepast zomeraanbod en bleven opbouwwerkers contact houden met de mensen voor wie ze werken.

We laten opbouwwerker Sarah Deschacht en Dimitri Lefere, ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting, aan het woord over deze uitzonderlijke zomer

Lees verder >>

Afscheidsinterview met Karen Viaene

thumbnail

We kennen Karen (foto links) als een dynamische, intelligente vrouw die van aanpakken weet.  Na 12 jaar sluit ze het hoofdstuk Samenlevingsopbouw af en begint ze op 1 september als ‘stafmedewerker participatie en procesbegeleiding’ bij de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Vooraleer ze de deur sluit, strikken we haar voor een terugblik op haar loopbaan bij onze organisatie.

Lees verder >>

Ongelijkheid in de Knollestraat

thumbnail

Hoog tijd dat Vlaanderen werk maakt van 1 gelijk distributienettarief. Dat maakt deze vergelijking van energiefacturen tussen buren in de Knollestraat duidelijk. Mensen in energiearmoede verder in de schulden duwen met een hoog ontradingstarief is ook geen oplossing.  Energiewerker Stefan Goemaere toont met cijfers de absurditeit van het beleid aan.

Lees verder >>

Heropstart van groepswerkingen: “anders dan ervoor”

thumbnail

Stilletjes aan starten we terug met onze groepswerkingen. Alles loopt iets anders dan ervoor. De eerste weken oefenen we met onze nieuwe werkwijzen.

De opbouwwerkers zijn extra gemotiveerd nu er terug wat meer kan en kijken er naar uit om mensen in kleine groepjes terug te zien.

Lees verder >>

Coronadagboek van Annic

thumbnail

Hoe beleef je deze periode als je een hoogrisicopatiënt bent, leeft van een ziekte-uitkering en je op doktersvoorschrift niet naar buiten mag?  Wat doe je dan hele dagen in huis, hoe beleef je de ramadan en hoe hou je het aangenaam voor de kinderen? Ondanks de dagelijkse pijn en de financiële beslommeringen houdt Annic vol.

Lees verder >>

Nog veel vragen bij heropstart scholen

thumbnail

Op 2 juni kan het kleuteronderwijs herstarten en vanaf 5 juni zijn ook àlle lagere school leerlingen weer welkom op school.  Voor veel leerlingen is dit geen dag te vroeg. Aws, Joviale en Maylie tonen hun studeerplek van de afgelopen weken tijdens corona. Met de heropstart van de scholen zijn echter niet alle problemen van de baan.

Lees verder >>

Aangepaste week van verbondenheid 2020

thumbnail

Jaarlijks organiseren Samenlevingsopbouw en Bond zonder Naam de ‘Week van Verbondenheid’. We roepen dan op tot meer verbondenheid, samenhorigheid en benadrukken het belang van écht menselijk contact in de strijd tegen vereenzaming!  Die oproep willen we tijdens de coronacrisis nog versterken.  Deze keer wel zonder 'langste tafel', maar met alternatieve acties. 

Lees verder >>

300 lentepakketten voor jong en oud

thumbnail

Dankzij de steun van het Streekfonds en Zonta Club Damme kunnen de opbouwwerkers, verspreid over West-Vlaanderen,  300 mooie pakketjes uitdelen aan kwetsbare gezinnen. Het is een ideale gelegenheid om terug bij hen langs te gaan en hun dagen in quarantaine wat op te fleuren.

Lees verder >>

Brugfiguur Veerle helpt gezinnen met afstandsonderwijs

thumbnail

Meer dan ooit probeert brugfiguur Veerle in deze coronatijden gezinnen, scholen en diensten met elkaar te verbinden. We blikken met haar terug op de afgelopen weken, en hoe ze erin slaagde om enkele obstakels bij afstandsonderwijs te overwinnen.

Lees verder >>

Zorgzame buurten meer dan ooit belangrijk

thumbnail

Samenlevingsopbouw inspireert gemeenten en steden in de ontwikkeling van warme en zorgzame buurten.  Moorslede en Deerlijk zijn pilootgemeentes in West-Vlaanderen.  We leggen ons oor te luister bij buurtregisseurs Delphine en Sofie om te horen hoe hun werk er in deze tijden uitziet.

Lees verder >>

Sara geeft niet op. Ondanks corona. Ondanks het zoveelste interim-contract.

thumbnail

Opbouwwerker Fred leerde Sara kennen via het traject ‘Ouders in actie’, waarbij gezinnen werden begeleid naar werk en meer welzijn. Het project is intussen afgelopen, maar Fred blijft de gezinnen opvolgen. We zochten Sara op en mochten haar enkele vragen stellen, over hoe ze in deze moeilijke periode werk, huishouden en de zorg voor de kinderen combineert. En over de onzekerheid die interimwerk met zich brengt, want deze maand loopt haar contract af.

Lees verder >>

Inloophuis wordt callcenter

thumbnail

De ontmoetingsruimte van Inloophuis de Kom-Af in Roeselare, ligt er stil en verlaten bij. Normaal bruist het hier van het leven, maar het coronavirus gooide roet in het eten.  De deur is toe, de stoelen zijn opgeborgen. Stagiair Vanessa, opbouwwerker Lieze en opgeleide ervaringsdeskundige Dimitri geven echter niet op. De bezoekers, voor wie ‘gewone tijden’ vaak al een uitdaging zijn, willen ze nu zeker niet in de steek laten.  In een mum van tijd herschikten ze hun werking tot een heus callcenter.

Lees verder >>

Verspreid schoolboeken, geen virus

thumbnail

Uit het dagboek van de voorbije twee weken van brugfiguur Anje Huysentruyt.

Lees verder >>

Voedselhulp is nodig, structurele maatregelen ook

thumbnail

De coronacrisis strooit roet in het eten van voedselbedelingen. Sommige voedselbanken moesten sluiten, vrijwilligers blijven thuis en door hamstergedrag zijn er in supermarkten veel minder overschotten. Op sommige plekken zijn de noden daardoor enorm.

Lees verder >>

Laat mensen niet aan hun lot over

thumbnail

Mensen in armoede hebben al moeilijker toegang tot zorg en dienstverlening. Tijdens een acute crisis zoals nu dreigen ze totaal in sociaal isolement te verzeilen en essentiële hulp mis te lopen. De armoedeorganisaties (Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld) doen concrete aanbevelingen aan lokale besturen, dienstverleners en scholen om mensen in armoede niet aan hun lot over te laten.

Lees verder >>

Update corona: annulatie groepsbijeenkomsten

thumbnail

Om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, heeft onze organisatie beslist om de groepsbijeenkomsten voor onbepaalde duur af te lassen

Lees verder >>

Ode aan de vrouw

thumbnail

Opbouwwerkster Corrie de Ruijter zingt naar aanleiding van Internationale Vrouwendag een 'ode aan de vrouw'.

Beluister dit pareltje

Lees verder >>

Projectoproep Noodkoopfonds

thumbnail

Op 17 februari lanceerde Vlaams minister voor Energiebeleid, Zuhal Demir de allereerste oproep voor subsidieaanvragen uit het rollend fonds voor de renovatie van noodkoopwoningen. Een stap in de goede richting!

Lees verder >>

Goede vaart Jean-Marie

thumbnail

Op 22 januari 2020 verloren we onze voorzitter door een plots overlijden. Het afscheid van Jean-Marie is een groot verlies voor onze organisatie. 

Lees verder >>

De Woonzaak: Vlaamse regering gedagvaard

thumbnail

Via een procedure bij het Europees Comité voor  Sociale Rechten willen we de overheid ter verantwoording roepen. Met de Woonzaak voeren we de komende vijf jaar campagne over het recht op wonen.

Lees verder >>

De eindejaarsvraagjes - Awatif

thumbnail

Awatif is een regelmatige bezoekster aan het Familiesalon van de Vuurtorenwijk in Oostende.  We schotelden haar de eindejaarsvraagjes voor.

 

Lees verder >>

de eindejaarsvraagjes - Moussa

thumbnail

Moussa Ouchan is vrijwilliger en bezoeker van inloophuis de Kom-Af in Roeselare. Hij beantwoordt onze eindejaarsvragen.

Lees verder >>

De eindejaarsvraagjes - Jan

thumbnail

Jan Wielockx is opbouwwerker en beantwoordt de eindejaarsvraagjes kort maar krachtig.

Lees verder >>

De eindejaarsvraagjes - Mohammed

thumbnail

Mohammed Muhaisen komt regelmatig naar de Praatwijzer in Roeselare. We lieten hem onze eindejaarsvraagjes beantwoorden.

Lees verder >>

de eindejaarsvraagjes - Jan

thumbnail

Jan Vervaecke is deelnemer aan de buurttuin en kookgroep van buurtopbouwwerk centrumwijk Harelbeke.

Lees zijn antwoorden op onze eindejaarsvraagjes.

Lees verder >>

de eindejaarsvraagjes - Mélodie

thumbnail

Mélodie Coudron is opbouwwerker en trekt de pilootprojecten in Moorslede en Deerlijk rond buurgerichte zorg 'minder mazen, meer net'. Tussen het feestgedruis en de jinglebells vond ze nog de tijd om onze vraagjes te beantwoorden.

Lees verder >>

Papillon wint klimaattrofee

thumbnail

Papillon werd door De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek genomineerd voor de 'Radicale Vernieuwers' én won de klimaattrofee.

We zijn trots. De prijs betekent een enorme opsteker en een duw in de rug voor de uitbreiding van het project naar andere steden en gemeenten.

Lees verder >>

Nieuwe huurprijs voor sociale huurders

thumbnail

Vanaf 1 januari 2020 verandert de Vlaamse Regering de huurprijs van sociale woningen. Maatschappijen moeten hun huurders hierover duidelijk informeren. Om hen daarbij te helpen, maakte de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) samen met de VMSW, Wonen-Vlaanderen en het Vlaams Huurdersplatform een grafisch filmpje over wat er verandert.

Lees verder >>

Geslaagde Kick-off brugfiguren

thumbnail

96 aanwezigen wisselden met elkaar uit en kregen inspiratie en goesting om de brugfigurenwerking vorm te geven in hun gemeente.

Lees verder >>

SAM vzw moet 1 miljoen besparen

thumbnail

Bouwen aan een samenleving waarin iedereen een plek heeft, doen we beter mét de omkadering van SAM, steunpunt Mens en Samenleving. 27% besparen, is raken aan mensen in een kwetsbare positie.

Lees verder >>

Verhuizen zonder zorgen

thumbnail

Op zaterdag 30 november vindt het congres voor sociale huurders plaats in Beveren. Met ‘verhuizen zonder zorgen’ koos VIVAS opnieuw voor een actueel thema voor het jaarlijkse congres.


Lees verder >>

17 oktober voor gelijke onderwijskansen

thumbnail

Ook dit jaar wordt het thema armoede in verschillende gemeenten in West-Vlaanderen onder de aandacht gebracht met de Werelddag van verzet tegen armoede op 17 oktober. Stad Roeselare zet dit jaar met een kamishibai in op gelijke onderwijskansen voor elk kind.

Lees verder >>

United For Climate

thumbnail

Op 4 oktober vertegenwoordigde onze opbouwwerker Stefan Goemaere Samenlevingsopbouw op de Rainbow Warrior samen met een veertigtal milieu- en sociale organisaties om te ijveren voor een eerlijke klimaattransitie. 

Lees verder >>

100 jaar sociaal wonen

thumbnail

Sociaal wonen bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd met de Sociaal Wonendag. Op zondag 13 oktober gaan 50 bijzondere deuren van duurzame, innovatieve projecten en erfgoedpareltjes voor je open.

Lees verder >>

‘Toetnoasteki!’, een parel van een kortfilm

thumbnail

Op 14 september ging de kortfilm Toetnoasteki in première op het filmfestival van Oostende.  Voor de film trok kleinVerhaal vzw naar de Vuurtorenwijk op de Oostendse Oosteroever.

Lees verder >>

Avelgem en Samenlevingsopbouw: samen sterk

thumbnail

“Als kleine gemeente hebben we al veel kunnen verwezenlijken, maar zonder Samenlevingsopbouw zou ons dat niet zijn gelukt”, zegt Ann Schellaert, diensthoofd Sociale Dienstverlening. 

 

Lees verder >>

Sterk opbouwwerk leidt tot bevriezing sociaal energietarief

thumbnail

Samenlevingsopbouw signaleert prijsstijging sociaal tarief

thumbnail

Onze eigen opbouwwerker Stefan Goemaere bond de kat de bal aan. Hij signaleerde de stijging van het sociaal tarief energie met minstens 20%. De regering schiet wakker en vraagt de CREG om uitleg en een oplossing. #samenlevingsopbouwmaakthetverschil

Lees verder >>

Interview collega over brugfiguren in een landelijke context.

thumbnail

Trots op collega Anje! Deze ochtend aan het woord bij radio 2 West-Vlaanderen over brugfiguren in een landelijke context. Voor wie nog niet wakker was is hier een nieuwe kans om haar aan het woord te horen. INTERVIEW VRT RADIO 2


Lees verder >>

Mocht ik burgemeester zijn...

thumbnail

Tot aan de verkiezingen laten wij mensen die het niet zo gemakkelijk hebben aan het woord. Elke week zie je een nieuw filmpje op de website én op facebook

Lees verder >>

Van vinger aan de pols tot zacht breekijzer

thumbnail

In de Harelbeekse Centrumwijk gaat Samenlevingsopbouw voluit voor grondrechten, gemeenschapsvorming en de ruimte publiek maken. Daarbij zijn co-creatie en maatwerk sleutelwoorden. 

Lees verder >>

Groepsaankoop woonmeter

thumbnail

Doe mee en teken nu in!

Samenlevingsopbouw organiseert eenmalig een groepsaankoop van woonmeters voor gemeenten, OCMW's, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociaal verhuurkantoren en andere organisaties die de strijd tegen energiearmoede willen aangaan.

De woonmeter is een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels om correct te verwarmen en te verluchten. Icoontjes tonen hoe je de meter gebruikt zodat ook anderstaligen ermee aan de slag kunnen. Het is een ideaal instrument voor lokale projecten om te sensibiliseren over energiebesparing en nuttig tijdens energiescans, woon- en budgetbegeleiding of lokale klimaatacties.

Bestellen kan nog tot 30 juni 2018 (beschikbaar vanaf september). De kostprijs ligt tussen €15 en €20 per stuk, afhankelijk van het aantal bestelde exemplaren. Meer info en bestellen: http://www.samenlevingsopbouw-antwerpenprovincie.be/woonmeter/default.aspx

 

Lees verder >>

Week van Verbondenheid

thumbnail

Thema 2017 - Eenzaamheid bij alleenstaanden


Tijdens de Week van Verbondenheid roepen Samenlevingsopbouw en Bond Zonder Naam op tot meer samenhorigheid in de strijd tegen vereenzaming. We willen het taboe doorbreken en zoeken naar manieren om eenzaamheid te voorkomen en op te lossen. We sensibiliseren burgers, bedrijven, verenigingen en gemeenten om tijdens deze week activiteiten te organiseren waarbij mensen samenkomen, samen eten, praten en ervaringen delen. De focus ligt dit jaar op eenzaamheid bij alleenstaanden.

 

Langste Eettafel

De blikvanger in de Week is de Langste Eettafel. Het doel is om zoveel mogelijk Langste Eettafels te organiseren met projecten, collega's, partnerorganisaties, familie, buren ... en deze te registeren. Vorig jaar werden ruim 25.000 deelnemers geteld. Ook dit jaar mobiliseren de instituten Samenlevingsopbouw op vele plaatsen in Vlaanderen voor vele Tafels.

Lees verder >>

PREMIERE KORTFILM

thumbnail

Filmfestival Oostende - 10 september 15.45 u.

Na één jaar werken gaat de kortfilm 'TAKE GOOD CARE OF MY BABY' in première op het Filmfestival van Oostende.

De film wordt vertoond op het grote scherm in Kinepolis op zondag 10 september om 15u45.

Kaarten: Toerisme Oostende.

 
Proef de sfeer in een nieuwsreportage van FOCUWWTV

Een aantal sprekende foto’s van de filmset.
Foto’s uit de camera van Michiel De Baets (Chambrang Fotography).

 

    

 

    

 

 

Lees verder >>

SOLIDARITEIT TROEF …

thumbnail

19 oktober – 19u30

Cultuurcentrum De Schouw, Lichtervelde

 

Trefmoment ‘Solidariteit’ met vertoning van kortfilm ‘Take good care of my baby’.

 

 

 Samenlevingsopbouw zet op het tweejaarlijks trefmoment de spots op een maatschappelijke uitdaging nl. SOLIDARITEIT

Meer dan 200 bewoners van De Nieuwe Stad in Oostende werkten met volle goesting aan een fictiekortfilm. Nicolas Daenens tekent voor de regie, Ann De Gruyter schreef mee het scenario en Joris Brouwers stond in voor de montage.  De wijkbewoners maakten een universeel en authentiek werkstuk dat niemand onbewogen laat!

De film wordt ingeleid met diverse statements over solidariteit én een inkijk op ‘the making of’ van de kortfilm door enkele acteurs en de regisseur.

We zetten de deuren open voor een breed en divers publiek!

Inschrijven kan vanaf nu hier. Gratis!

Lees verder >>

FEEST IN DE VOGELWIJK - OOSTENDE

thumbnail

 

Feest in de Vogelwijk - Oostende
zaterdag 8 juli 2017

Met rommelmarkt en bbq

Lees verder >>

Visitatieronde sociale huisvestingsmaatschappijen bundelt goede praktijken

thumbnail

Op de website van Wonen Vlaanderen kunnen de rapporten nagelezen worden van de eerste visitatieronde van sociale huisvestingsmaatschappijen. De visitatiecommissie bundelde ook heel wat goede praktijken. Op 2 ervan willen we toch even de aandacht vestigen…

Lees verder >>

KORTFILM 'TAKE GOOD CARE OF MY BABY' VERSTERKT IDENTITEIT

thumbnail

Regisseur Nicolas Daenens vertelt hoe hij probeert de ontwapenende onschuld van de bewoners van de Nieuwe Stad in Oostende op film vast te leggen en hoopt zo hun identiteit een stukje te versterken.

Lees verder >>

20% energie besparen

thumbnail

Aftrap in 3 dorpen van de Westhoek

In Houtem (Veurne) en Pervijze (Diksmuide) is de aftrap gegeven voor het LEADER-project ‘energieke dorpen’.
Proven (Poperinge) volgt eind februari.

Lees verder >>

WIE BETAALT DE BESPARINGEN?

thumbnail

Al drie jaar betalen de laagste inkomens de besparingen!

 

 

Lees verder >>

KORTFILM OVER SOLIDARITEIT IN DE MAAK

thumbnail

Wijkbewoners maken film over solidariteit
Making of gestart in Oostende.

Lees verder >>

Een goed dak boven je hoofd geeft winst op vele vlakken.

thumbnail

Samenlevingsopbouw werkt samen met bewoners aan nieuwe woonmodellen: betaalbaar, kwaliteitsvol, op maat en met woonzekerheid.

 


Lees verder >>

Campagne ‘minimale levering aardgas’

thumbnail

Blijven straks weer mensen in de kou zitten? of toch niet?

Lees verder >>

IEDEREEN BESCHERMD?!

thumbnail

Inspiratiemoment voor wie aan onderbescherming wil werken.

Lees verder >>

BEGROTING IN EVENWICHT, SAMENLEVING ONTWRICHT

thumbnail

Lees de reactie van Samenlevingsopbouw op de federale begroting

Lees verder >>

ENERGIEARMOEDE DE WERELD UIT

thumbnail

Vlaams Minister voor Energie Bart Tommelein te gast op trefmoment in Ieper.

Lees verder >>

17 oktober - Werelddag van verzet tegen armoede

thumbnail

Dit jaar gaat bijzondere aandacht naar het recht op wonen. Samenlevingsopbouw duwt mee.
Voor het programma van activiteiten in Oostende, Roeselare, Brugge en Kortrijk 

Lees verder >>

MET VOLLE ENERGIE DE WESTHOEK IN: de winst van goed wonen

thumbnail


6 oktober : 9u00 – 12u30
CultuurCentrum Het Perron   Ieper


Als u inspiratie zoekt om energiearmoede lokaal aan te pakken…
schrijf dan deze datum alvast in uw agenda. 

Lees verder >>

Fietsparcours en pingpongtafel op het Koersplein Tielt

thumbnail

Het Koersplein in Tielt oogt anders en beter.

Lees verder >>

Menen: naaiatelier geslaagd

thumbnail

In de wijk De Barakken van Menen sloot het naaiatelier zijn eerste werkjaar af. Deelnemers 'preus lik veertig' over de resultaten...
Uitkijken naar herstart na de zomer. 

Lees verder >>

SOLIDARITEIT GEWIKT EN GEWOGEN

thumbnail

 Interview met Professor Stijn Oosterlynck. lees meer

Lees verder >>

Dolle Pret - Oostende

thumbnail

Zaterdag 21 mei:
De Nieuwe Stad verwelkomt de lente.

Lees verder >>

Salon Solidair - Harelbeke

thumbnail

CONFUTUUR vist naar de mening van velen over solidariteit in Harelbeke. 
Benieuwd? Kom dan op zaterdag 4 juni vanaf 15u00 naar Salon Solidair. Ook jouw mening over solidariteit is er meer dan welkom. 

Lees verder >>

Caravan Solidair

thumbnail

CONFUTUUR vist naar de mening van velen over solidariteit in Harelbeke.

Lees verder >>

Energiearmoedeplan hoopgevend, energiearmoedebeid nog onzeker

thumbnail

Onze reactie op Energiearmoedeplan minister Turtelboom
05 maart 2016

Lees verder >>

EEN GEZONDE DOSIS VERONTWAARDIGING

thumbnail

HART boven HARD

thumbnail

De Grote Parade 2016 ZONDAG 20 MAART  www.hartbovenhard.be

Kom naar Brussel, samen tonen we dat deze samenleving anders kan!
Zoveel mensen en verenigingen brengen elke dag zoveel concrete alternatieven in de praktijk: van repair cafés tot mensen in de zorg, van jeugdwerkers tot energiecoöperaties, van wereldwinkeliers tot openbare diensten.
Eén dag voor de lente laten we ons allemaal samen opmerken! Onze kleurrijke optocht wordt een stroom van alternatieven voor een samenleving met een plus! Die ‘plus’ staat voor verbinding en meer-waarde boven winst, als alternatief voor het minnetjes-beleid van besparen en polariseren.

  • Democratie is de som waarin iedereen meetelt
  • De nieuwe economie maken we samen
  • We gaan voor een klimaat in evenwicht
  • We halen onze rijkdom uit straffe basisvoorzieningen
  • Onze toekomst stopt niet aan de grens

Ben jij ook van de plus? Stap op 20 maart mee in de stroom!
Je zal niet alleen zijn. Vorig jaar waren we al met 20.000!
Hieronder vind je alle info. Help de stroom mee verbreden in jouw omgeving!

Lees verder >>

CONFUTUUR - de toekomst is van iedereen

thumbnail

CONFUTUUR is de roepnaam voor een kersvers initiatief dat het toekomstdebat wil stofferen in de regio Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.
De Unie der Zorgelozen, Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en Vormingplus slaan hiervoor als kernpartners de handen in mekaar.

Lees verder >>

Het leasemodel voor energiezuinige huishoudtoestellen viel in de prijzen | Parijs 4 dec 2015

thumbnail

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen is één van de 14 winnaars van de ‘Social Innovationto tackle Fule Poverty’ oproep van Ashoka en de Schneider Electric Foundation. Een Europese jury van experts in sociaal ondernemen en in energiearmoede selecteerden 14 laureaten uit 6 verschillende landen (België, Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk).

Lees verder >>

Vlotter inschrijven voor sociale woning in Kortrijk!

thumbnail

Sinds april is er in Kortrijk een tweemaandelijks inschrijvingsmoment dat kandidaat-huurders de mogelijkheid biedt om zich tijdens één afspraak in te schrijven bij meerdere aanbieders van een sociale woning. Eerstvolgend inschrijvingsmoment gepland op 15 oktober.

Lees verder >>

Feest in de wijk Zwartegevel-Dierdonk Tielt

thumbnail

De Tieltse Bouwmaatschappij organiseerde op 6 september een feest voor de inwoners van de wijk om het einde van de renovatiewerken te vieren.

Lees verder >>

Over gelijkheid onderhandel je niet

thumbnail

MENSENRECHTEN ONDER DRUK

Lees verder >>

Droomjob Brugge doorkruist de stad met duidelijke boodschap op een aantal Lijnbussen

thumbnail

Droomjob, het initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en vzw Wieder, begeeft zich in het straatbeeld van de stad Brugge via affichering op en in een aantal Lijnbussen.
De boodschap is duidelijk en krachtig. Samenwerken voor meer werk in Brugge. Deze sensibiliseringcampagne luidt meteen ook de afronding in van de fase Droomjob versie 2.0: Samenwerken voor werk in Brugge!

Lees verder >>

Project Droomjob Brugge genomineerd voor Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg

thumbnail

Droomjob, een initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en vzw Wieder werd samen met nog 4 andere initiatieven, geslecteerd uit 14 kandidaten voor de prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg.

Lees verder >>

Sterke Mama's komen uit de kast

thumbnail

'De Sterke Mama’s' in Houthulst bestaan drie jaar en komen uit de kast, letterlijk en figuurlijk. Ze hebben kasten gemaakt waarmee ze in heel Vlaanderen hun werking willen voorstellen.

Lees verder >>

DOLLE PLUK in NIEUWE STAD OOSTENDE

thumbnail

Feestelijke opening van de pluktuin DOLLE PLUK op ZONDAG 24 MEI 2015, 11u-18u
OC De Blomme (Chrysantenstraat 30, Oostende)

De Nieuwe Stad had al een buurttuin, maar nu heeft de wijk er ook een pluktuin bij

Lees verder >>

ZOHRA 10 jaar en nog in de pampers

thumbnail

De vrijwilligersroganisatie ZOHRA start een Pamperbank in het Sociaal Huis in Avelgem.

Lees verder >>
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder