U bent hier: Nieuws » Sterk opbouwwerk leidt tot bevriezing sociaal energietarief

terug naar overzicht

Sterk opbouwwerk leidt tot bevriezing sociaal energietarief

thumbnail

Ongeveer 400.000 gezinnen betalen een lager tarief voor elektriciteit en 250.000 gezinnen voor aardgas, het zogenaamde sociaal tarief.

Stefan Goemaere, onze opbouwwerker in het project ‘energiearmoede Westhoek’, ontdekte een onaanvaardbare stijging van het sociaal tarief sinds februari: 22% voor elektriciteit en met 28% voor aardgas.

Met een tweet op 7 februari wees Stefan op de stijging en het feit dat nogal wat mensen onaangenaam verrast zullen zijn. Hij riep Samenlevingsopbouw, het Netwerk tegen Armoede, de VVSG, FEBEC, de CREG en de VREG op om de rechthebbenden te verwittigen.

VVSG pikte deze tweet op en de bal ging aan het rollen …

Zaterdagochtend vond je Stefan in Het Nieuwsblad. In geen tijd stond het bericht op alle sites van kranten, en kwam het in de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM. ’s Maandags volgde ook De Morgen. Ook politiek kwam er beweging.

Afgelopen vrijdag 15 februari besliste de federale regering dan dat ze de stijging ongedaan maakt.  Vanaf 1 februari wordt voor 6 maanden het sociaal tarief bevroren, met behoud van de tarieven die sinds 1 augustus 2018 van toepassing zijn. De overheid betaalt de verhoging uit het Verwarmingsfonds, zo’n 13 miljoen euro. Op die manier vermijdt de regering een forse stijging van het sociaal tarief. Ze vraagt de CREG ook om de huidige berekeningswijze te bekijken, zodat forse stijgingen in de toekomst vermeden worden.

 

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder