U bent hier: Nieuws » 17 oktober voor gelijke onderwijskansen

terug naar overzicht

17 oktober voor gelijke onderwijskansen

thumbnail

ARhus, inloophuis de Kom-Af, welzijnsschakel t’Hope, Wonderling verteltheater en participatieve kunstpraktijk de Tuin der Lusten ontwierpen een prachtig Kamishibai-verhaal om het thema armoede bespreekbaar te maken onder de kinderen in de lagere school.  In het verhaal van konijn is armoede zelf een personage genaamd 'mormel'.  Sommige dieren dragen een mormel mee op hun schouder, waardoor het leven moeilijker wordt. 

Het verhaal en de tekeningen kwamen tot stand in samenwerking met mensen in armoede en zijn nog een maand op groot doek te bewonderen op De Munt.  Scholen kunnen de Kamishibai gratis ontlenen in ARhus.

De Kamishibai is een verteltheaterkastje waarin grote prenten (A3) kunnen worden geschoven. Op de achterzijde van die prenten staat een verhaal dat de kamishibai-verteller voorleest. Bij elke nieuwe episode verschuift de verteller een prent uit het kastje, en gaat door met vertellen: beeld en taal gaan perfect samen. Zo gelijkt het op een vertraagde animatiefilm. De kamishibai is een Japanse traditie (kami = papier, shibai = drama).
Dertig jaar lang, van 1920 tot 1950 maakte deze verteltechniek furore in Japan, en het was de voorloper van de populaire mangacultuur. Kamishibai-vertellers reden toen rond met een fiets waar achterop het kleine houten theatertje was gemonteerd. Ze installeerden zich op een straathoek of in een park, en verkochten snoep aan het verzamelde publiek. Kinderen die iets kochten, kregen de beste plaatsen om het verhaal zo goed mogelijk te volgen.  De vertellers waren zo gewiekst dat ze hun verhaal afsloten met een 'cliff-hanger', waardoor de kinderen de volgende dag terug zouden komen om het vervolg van het verhaal te horen. Met de opkomst van de televisie verdwenen de mobiele vertellers langzaam uit het straatbeeld. Sinds enkele jaren kent dit unieke verteltheater een wereldwijde comeback.

Op woensdag 16 oktober werd het project toegelicht voor het grote publiek. Michèle Hostekint en de kunstenaars Kasper Verhelst (Tuin der Lusten) en Tilde Vandenbroucke (Wonderling verteltheater) schetsten het afgelegde traject . Twee mensen in armoede getuigden over hun onderwijservaringen. Het persmoment werd afgesloten met de ondertekening van de engagementsverklaring voor gelijke onderwijskansen.

We hopen dat heel wat Roeselaarse scholen met de Kamishibai aan de slag zullen gaan. 

groep ondertekenaarsmormel

ondertekening17 oktober in Roeselare

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder