U bent hier: Nieuws » de eindejaarsvraagjes - Mélodie

terug naar overzicht

de eindejaarsvraagjes - Mélodie

thumbnail

Mélodie Coudron is opbouwwerkster en trekt de pilootprojecten in Moorslede en Deerlijk rond buurgerichte zorg 'minder mazen, meer net'.


Voor wie heb je in 2019 (nog) meer respect gekregen?

Het is misschien een cliché om dit als opbouwwerker te zeggen, maar ik heb heel veel respect voor al de sociaal werkers die zich dagelijks in de praktijk inzetten voor mensen die het moeilijker hebben. Nog meer respect, omdat het steeds minder evident wordt: er moet meer werk verzet worden met minder middelen in een complexer verhaal. En dat vaak met onbegrip voor het werk dat wordt gedaan.

Aan welk(e) gebeurteniss(en) heb je goede herinneringen?

2019 was op persoonlijk vlak een zeer hobbelig jaar. Met heel wat laagtes, maar vooral ook hoogtes. Om het lekker melig en emotioneel te houden: ik ben het beste lief tegen het lijf gelopen. Dat telt toch wel voor een goede herinnering, niet?!

Is er iets dat je speciaal heeft beziggehouden in 2019?

De klimaatopwarming en hoe wij omgaan met ons verbruik en onze planeet is toch iets dat dit jaar meer tot mij is doorgedrongen. Het is onbegrijpelijk dat sommige dit ontkennen. Ook de reportages over het verschepen van afval sloegen mij met verstomming.

Ik was er vroeger wel al van overtuigd dat het anders en beter moest, maar legde de verantwoordelijkheid niet bij mezelf. Dit jaar ben ik daar toch bewuster naar beginnen handelen. Het gaat over kleine dingen, maar ik geloof zo toch ook een steentje bij te dragen. En ik merk dat het meerdere in mijn omgeving bezighoudt. Het toppunt? Een groepsaankoop menstruatiecups met de rugbyclub. :p)

Wat stemt je hoopvol voor onze samenleving?

Het project waaraan ik werk bij samenlevingsopbouw wil op weg gaan naar meer zorgzame buurten. Dat zijn buurten waar ontmoeting, aandacht voor elkaar en professionele omkadering vanzelfsprekend zijn. We gaan op zoek naar verbinding tussen bewoners, organisaties, verenigingen, stadsdiensten…

Tijdens het afgelopen jaar heb ik heel veel warme mensen leren kennen en heel veel warme verhalen uit buurten gehoord. Personen die spontaan een praatje slaan, een onbekende helpen, zich vrijwillig inzetten… ze zijn er zeker nog! Dat stemt me hoopvol en optimistisch!  

Waaraan wil je in 2020 meer tijd besteden?

Ik wil vooral meer tijd besteden aan minder. Minder piekeren, minder haasten, minder twijfel…

Het zou eigen zijn aan “mijn generatie”, de met zichzelf en de wereld worstelende millennials, zoals ze vaak (zowel lacherig als serieus) beschreven wordt. Of het nu toe te schrijven is aan een generatie, aan de tijdsgeest of aan de samenleving. Ik merk dat het ook leeft bij vriendinnen. Dus meer tijd voor minder!  

Onlangs hoorde ik iemand spreken over ont-moeten. Die ontleding van het woord vond ik wel mooi. Elkaar ontmoeten zonder verplichtingen.

Wie wens je wat toe voor 2020 (ten goede of te kwade)?

Ik wens iedereen een vleugje nuance en menselijkheid toe.

In de gesprekken die ik tegenwoordig hoor en lees ontbreken die zeer vaak. Vroeger koos ik ook graag voor zwart of voor wit, nu leerde ik dat grijs even wijs kan zijn! Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat sommige thema’s niet scherp moeten worden gevoerd. Maar kan het dan alstublieft met redelijke argumenten en respect voor iedere mens?!

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder