U bent hier: Nieuws » Zorgzame buurten meer dan ooit belangrijk

terug naar overzicht

Zorgzame buurten meer dan ooit belangrijk

thumbnail

Beter een goede buur dan een verre vriend.  Een uitdrukking die in deze coronatijden zeker van toepassing is. We lijken nu meer dan ooit aangewezen op de mensen ‘dicht bij ons’. Op heel wat plaatsen ontstaan er dan ook buurtacties en straatinitiatieven om elkaar te helpen.


Samenlevingsopbouw inspireert gemeenten en steden in de ontwikkeling van zo’n warme en zorgzame buurten.  Moorslede en Deerlijk zijn pilootgemeentes in West-Vlaanderen.  We leggen ons oor te luister bij buurtregisseurs Delphine en Sofie om te horen hoe hun werk er in deze tijden uitziet.


Een grote groep nieuwe vrijwilligers

DelphineDelphine Derammelaere:

Wij hebben al een hele tijd een goed draaiend vrijwilligersnetwerk, maar bij het begin van de coronacrisis waren we er als de kippen bij om een centraal digitaal platform ‘Deerlijk helpt’ te lanceren. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen er hun vraag discreet stellen.  De hulpvraag koppelen we dan aan een vrijwilliger die zich heeft aangemeld en iets wil doen voor een ander.  Dat kan gaan van boodschappen doen, de hond uitlaten, naar de apotheek gaan, maaltijden rondbrengen, wekelijks eens telefoneren, … Het gemeentepersoneel deelde een brief rond om het platform bekend te maken. Resultaat: 148 nieuwe vrijwilligers, die nu vaak tijdelijk werkloos zijn, meldden zich aan om iets voor eigen buren te willen doen. Leuk is dat alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn, dus ook 20-tigers of 30-tigers die we anders moeilijker bereiken.

Vrijwilligers boden spontaan en vlug hun hulp aan op het platform, maar de hulpvragen kwamen veel minder snel binnen. Daarom pasten we onze strategie aan. Het is een hele stap om hulp te vragen, laat staan om dit digitaal te doen. Een belronde bij zevenhonderd 80+’ers leverde wel heel wat vragen op. Zo detecteerden we de vraag naar boodschappen, naar vervoer voor het containerpark en de grote nood aan warme maaltijden aan huis.


Heel wat fijne contacten

Ook in Moorslede was het aanbod initieel groter dan de vraag.

 

SofieSofie De Cleer:

De hulpvragen kwamen pas binnen na het bussen van de burenhulpkaartjes. Opvallend was dat ook heel wat mensen die zelf in een kwetsbare situatie leven zich kandidaat stelden om hulp te bieden. Het is voor iedereen aangenaam om eens te kunnen ‘geven’ in plaats van te ‘krijgen’. Via het online platform konden wij 40 nieuwe vrijwilligers inzetten. Heel wat mensen weten hun plan te trekken, mits wat hulp van familie, buren of mantelzorgers. Maar opnieuw dezelfde mensen blijven onder de radar.  

Maar liefst tweehonderd mensen gaven aan wekelijks te willen opgebeld worden. Een ‘oe-est-telefoontje’ kan enorm veel deugd doen. Voor de vrijwilliger is het een kleine moeite, voor de persoon in kwestie een welkome afwisseling van de dag en een geruststelling dat ze een contactpersoon hebben mocht het minder goed gaan.


Delphine:  Een dame ging dagelijks wandelen met haar hondje, maar door een voetoperatie lukt dit niet meer. Ik vond heel snel een nieuwe vrijwilliger uit de buurt bereid om dit op te nemen. Het klikte   en dagelijks wordt er nu gewandeld met het hondje door de dochter van de vrijwilliger en een buurmeisje.


Sofie:  Wij kregen de vraag van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg voor een 35-jarige vrouw uit onze gemeente met ASS die de gezinshulp die ze normaalgezien krijgt, nu moet missen omwille van corona.  Wij vonden een hogeschoolstudente bereid om boodschappen voor haar te doen.


Delphine: Het zijn fijne contacten, die hopelijk blijven voortbestaan. Sommige mensen kunnen we telefonisch niet bereiken, als er dan een vrijwillige ‘zorgzame buur’ langsgaat appreciëren de mensen dat de gemeente om hen bezorgd is. We willen met de gemeente een sticker ontwerpen. Door het op hun venster te kleven kunnen zorgzame buren zich kenbaar maken. Buren kunnen aanbellen voor een babbeltje of te rade gaan bij de zorgzame buur, die de buurtbewoner dan op weg kan helpen naar de gepaste hulp -en dienstverlening.


1000 mondmaskers

Sofie: Onze vrijwilligers verpakten 270 bloemetjes om het personeel van de woonzorgcentra en Mariënstede in deze zware tijden een hart onder de riem te steken. Eén van onze vrijwilligsters deed ook het voorstel om mondmaskers te maken. Wij vonden het een goed idee en kochten het nodige materiaal aan. Vijftien vrijwilligers gingen aan de slag met de naaimachine, van thuis uit of op veilige afstand in de raadszaal. Ze slaagden erin om 1000 mondmaskers te maken die we verdeelden bij de zorgverleners, de scholen en het gemeentepersoneel. Via Think Pink plaatste de gemeente ook een bestelling voor mondmaskers, zodat we binnen enkele weken elke inwoner van Moorslede er eentje kunnen aanbieden. 

 

tettercamionetteDephine:

In deze coronatijden gaat alles iets vlugger, het loopt vlotjes om vrijwilligers te koppelen aan hulpvragen. We willen in de toekomst ook voor de wijk Sint-Lodewijk het online platform de Burenmatcher installeren. De wijk ligt ver van het centrum, heeft weinig voorzieningen of openbaar vervoer. Ze kent ook het groots aantal inwoners in een kwetsbare situatie en verdient dus onze specifieke aandacht. We verlangen naar de zomer om bij mooi weer, en van zodra het mag, van start te gaan met onze “tettercamionette”. Dat is een alternatieve vouwwagen met tent, koffiemachine, stoelen en een tafel waarmee we wekelijks willen langsgaan op diverse pleinen en straten om de buurt te leren kennen. Als gemeente leren we zo nog beter de buurtbewoners kennen en het stimuleert ook de verbondenheid in de wijk.

 

Delphine en Sofie:

Door al onze acties merken we dat de term ‘zorgzame buur’ steeds meer ingeburgerd geraakt. Zeker de nieuwe vrijwilligers die zich via het online platform voor de eerste keer engageerden willen we bevragen over hun ervaringen en hoe zij hun zorgzame buurt verder vorm willen geven.

Wordt vervolgd dus…

zorgzaam deerlijkwarm moorslede

 

 

 

 

 

Meer info

Zorgzame buurten ‘minder mazen, meer net’ is een project van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen in samenwerking met Samenlevingsopbouw RIMO Limburg, VVSG,  Cera, Fonds dr. Daniël De Coninck, Porticus, Thomas More hogeschool, Gemeente Deerlijk en Gemeente Moorslede.

 

Samenlevingsopbouw organiseert samen met VVSG, Dienstverlenende Vereniging Westhoek en W13 regionale uitwisselingstafels rond de 8 functies van buurtgerichte zorg nl. de buurtanalyse, detectie, toeleiding, partnerschappen, sociale netwerken, communiceren, sociaal gewaardeerde rollen en beleidsvoering. In mei organiseren we dit online. Voor meer info, neem contact op met joke.dekoninck@samenlevingsopbouw.be

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder