U bent hier: Nieuws » Aangepaste week van verbondenheid 2020

terug naar overzicht

Aangepaste week van verbondenheid 2020

thumbnail


Langste eettafel geannuleerd

De coronamaatregelen hebben ook gevolgen voor De Week van Verbondenheid 2020, die Bond zonder Naam en Samenlevingsopbouw samen organiseren. Onze gezamenlijke oproep tot meer verbondenheid, samenhorigheid in de strijd tegen vereenzaming blijft intact. Alleen kunnen we die tijdens deze campagne niet vertalen in grote bijeenkomsten waar we samen aan tafel schuiven. Het is dit jaar dan ook niet mogelijk om van 29 mei (dag van de buren) tot 7 juni deel te nemen aan de Langste Eettafel of om zelf activiteiten te registreren.


Niet in hetzelfde schuitje

In een opiniestuk voor Knack wees Samenlevingsopbouw er al op dat de coronacrisis het sociaal isolement bij de meest kwestbaren nog groter maakt. Het isolement dat we vandaag ervaren, is voor de meesten onder ons een tijdelijke realiteit.  Maar voor hen een dagelijkse realiteit: een beperkt sociaal netwerk, financiële problemen, weinig mogelijkheden tot ontspanning, enz. We zitten in dezelfde storm, maar niet in hetzelfde schuitje.

 

Creativiteit in tijden van corona

De coronacrisis zet ook het opbouwwerk onder grote druk. ‘Social distancing’ staat haaks op de nabijheid die voor het opbouwwerk zo cruciaal is. 

Onze opbouwwerkers improviseren al weken met telefoonrondes en stoep-en wandelgesprekken. Ze houden de vinger aan de pols door rond te lopen in de wijk en aanspreekbaar te zijn. Ze helpen ouders met het installeren van een laptop voor het afstandsonderwijs, ze brengen werkbundels en leesboekjes aan huis, ze voeren 'oe ist'-gesprekken bij de verdeling van opkikkerpakketten. Een collega met muzikaal talent organiseerde zelfs een 'Singalong vanaf je balkon'. 

Onder het motto “Afstand is niet hetzelfde als afstandelijkheid” willen we met de opbouwwerkers ook in de week van verbondenheid op kleine schaal mensen met elkaar in verbinding brengen. Met respect voor alle veiligheidsvoorschriften zullen we letterlijk en figuurlijk verbindende boodschappen verdelen in wijken en buurten. Opbouwwerkers doen even dienst als postbode om mensen een hart onder de riem te steken.  

Wil je zelf ook zo'n verbindendende boodschap verspreiden voor iemand uit de buurt? Gebruik dan onze postkaart.


De plannen van onze opbouwwerkers

Opbouwwerker Veerle Verslype die de actie in West-Vlaanderen trekt:

papieren bloemen"In samenwerking met bouwmaatschappij De Mandel deden we een oproep bij de bewoners van een appartementsgebouw in Roeselare. We vroegen wie wou meehelpen bij het maken van papieren bloemen. Die vrijwilligers krijgen van ons het nodige materiaal en de juiste instructies.  Het is de bedoeling dat de bewoners een bloem, samen met een boodschap, geven aan iemand anders van het gebouw.  Wij verzamelen alle bloemen en brengen ze dan rond tijdens de Week van Verbondenheid. En we voorzien nog iets lekkers voor bij de koffie!  Ondertussen doen we een 'oe ist-babbeltje'.  Mensen die van niemand uit het gebouw een bloem krijgen, krijgen hun bloem van De Mandel.  En natuurlijk houden we het veilig met handschoenen en mondmasker."


Opbouwwerker Sarah Deschacht, werkzaam in wijk de Nieuwe Stad Oostende:

plein public "Op zaterdag 6 juni stond er bij ons een buurtfeest gepland. Op het programma stond de inwijding van de picknickbank 'Take good care of me' en een nieuw zomerterras voor de wijk. We wilden de bewoners trakteren op lekker eten, vrolijke deuntjes, workshops en een gek kinderkapsalon.  Dat gaat nu jammergenoeg niet door. De picknickbank komt er, maar de inhuldiging is pas voor 20 september. Toch willen we de verbondenheid in de wijk aanwakkeren.  We denken aan het planten van een zonnebloemenlint doorheen de wijk en op donderdag 4 juni starten we,  in navolging van de applausmomenten, met een muzikaal experiment. We laten elke donderdag van juni en juli, tussen 19u30 en 20u30 één muzikant al musicerend een wandeling maken doorheen de Vogelwijk en de Nieuwe stad.  We testen dit in de Week van Verbondenheid en bekijken week per week hoe het loopt. We maken geen reclame.  We willen koste wat kost samenscholing vermijden. Bedoeling is dat mensen spontaan komen luisteren, en dat ze zelf de link leggen van week tot week."

 

En in Brugge vormt men 'de langste tafel' om tot 'de langste stoel'. Deborah Vandenberghe van Vierkant tegen Eenzaamheid:

de langste stoel"We roepen Bruggelingen via ‘de langste stoel’ op om op vrijdag 29 mei (Dag van de Buren) om 19.30 u. hun stoel buiten te zetten en te klinken op de verbondenheid die in Brugge leeft sinds de crisis.  We vragen hen ook om die momenten op foto vast te leggen en met ons te delen."

 


Organiseren jullie ook een actie in de Week van Verbondheid?

Heb je hulp nodig bij het bedenken van een alternatief voor de langste tafel?

Contacteer Veerle Verslype of de opbouwwerker actief in jouw gemeente. 

Houd het gezond, maar blijf verbonden!

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder