U bent hier: Nieuws » Coronadagboek van Annic

terug naar overzicht

Coronadagboek van Annic

thumbnail

Hoe beleef je deze periode als je een hoogrisicopatiënt bent, leeft van een ziekte-uitkering en je op doktersvoorschrift niet naar buiten mag?  Wat doe je dan hele dagen in huis, hoe beleef je de ramadan en hoe hou je het aangenaam voor de kinderen? Ondanks de dagelijkse pijn en de financiële beslommeringen houdt Annic vol.

 

Annic (46) woont in Nieuwpoort met haar man en haar twee jongste kinderen. Haar grootouders aan vaders kant verhuisden van Vlaanderen naar Charleroi om er in de mijnen te werken. In 1994 deden Annic en haar man de omgekeerde beweging omdat er geen werk meer was in Charleroi. Haar toenmalige man volgde een opleiding als lasser en vond na twee maanden al werk.

Annic heeft in totaal zeven kinderen. Vijf zijn al het huis uit. Het gezin van Annic leeft van haar invaliditeitsuitkering: 1300 euro. Ze betaalt 855 euro voor de huur van haar woning en 125 euro voor water, elektriciteit en gas. Hun overblijvende weekbudget bedraagt dus ongeveer 70 à 80 euro.
Opbouwwerkster Mieke Van Poucke leerde Annic kennen via het project Papillon, waarin Annic een energiezuinige wasmachine, droogautomaat en diepvries huurt. Mieke telefoneerde haar dagelijks op in de week van 18 mei, de laatste week van de ramadan. 

 

Maandag 18 mei: Zoals elke dag kip.

Zie je je kinderen tijdens de coronaperiode?

Mijn jongste dochter Jihad is acht en Ismaïl wordt drie jaar in augustus. Zij wonen nog bij mij thuis. Twee andere kinderen wonen in Lichtervelde, met hen heb ik contact via WhatsApp. Ik heb ze al drie maanden niet gezien. Drie van mijn kinderen wonen in De Panne, zij komen regelmatig op bezoek, maar blijven altijd buiten staan. Soms ga ik naar boven en praat ik met hen vanuit het raam, ofwel blijven ze aan de voordeur staan en sta ik in de gang.


Wat heb je dit weekend gedaan?

We zijn niet naar buiten gegaan. Dat mag ik niet van de dokter. Mijn man volgt normaal Nederlandse lessen, maar die zijn nu weggevallen.  Hij gaat wel nog naar buiten om boodschappen te doen.
Het is bijna het einde van de maand, dus financieel is het heel moeilijk.

 

koekjesIk heb veel gekookt. Ik maak koekjes voor de kinderen. Voor de kinderen is het immers geen ramadan. Dat begint voor meisjes als ze ongesteld zijn en voor jongens als ze adolescent zijn. Gisterenavond hebben we kip gegeten, zoals elke dag. Kip is goedkoop. Ik koop 3 kippen voor 10 euro. Ik maak elke dag verse soep voor het gezin. De kinderen eten eerst soep met een broodje en erna kip met wortelen (1 kg voor 1 euro).

 

 


Hoe verlopen jouw sociale contacten?
Niemand komt op bezoek en ik ga nergens naartoe. Ik ben risicopatiënt, dus ik kom niet buiten. Sinds midden februari ben ik 100% in lockdown thuis. Ik telefoneer elke avond met mijn mama. Ik zou graag oudere mensen helpen met boodschappen doen of zo, maar ik kan dat niet als risicopatiënt. Ik heb vijf zussen en twee broers in Charleroi en Namen. Ik heb ze nu al vijf maanden niet meer gezien. Normaal nemen we de trein en gaan we op bezoek, maar dat kan nu niet. We telefoneren elkaar nu wel meer tijdens corona dan anders, en hebben ook een beter contact omdat iedereen bezorgd is over de anderen.

 

Dinsdag 19 mei:  Het lijkt alsof we in de gevangenis zitten

Wat heb je deze ochtend gedaan?
Ik heb vannacht heel weinig geslapen omdat ik teveel pijn had in mijn benen. Ik heb dus heel de ochtend in mijn bed gelegen. Ik neem ook morfine. Normaal ga ik op dinsdagochtend naar ‘Domino’, dat is een plaats waar je koffie kan drinken en waar de kinderen kunnen spelen. Je kan er ook voor een heel klein prijsje mooi speelgoed kopen. Gepensioneerde dames organiseren dit. Ze staan altijd klaar om te praten en je advies te geven. Dit kan door corona niet doorgaan en ik mis dat heel erg.

 

Hoe verloopt het schoolwerk van de kinderen?
jihadJihad gaat niet naar school. Het OCMW heeft een tablet uitgeleend en Jihad doet oefeningen op Bingel. De juf stuurde digitaal huiswerk door en via Messenger stuurde ze elke woensdag een dictee dat Jihad kon maken. Dan stuurde ik haar een foto van het dictee om te verbeteren. Ook nu de school weer open is gaat Jihad niet omdat de dokter dat een te groot risico vindt voor mijzelf. Sinds deze week weigert de juf om taken en dictees door te sturen.
De coronaperiode is moeilijk voor Jihad. Ze heeft al twee maanden haar papa (Annics ex-man) niet meer gezien. Ze begint heel snel te wenen en ze slaapt niet goed. Ik heb dan ook besloten om haar deze week naar haar papa in Lichtervelde te sturen. Haar papa gaat ook niet naar buiten, dus er is geen extra risico. Ik bel Jihad elke dag en ze stelt het goed. Ismaël begrijpt helemaal niet wat er aan de hand is. Als corona voorbij zou zijn, mag hij in september naar school.

 

Hoe beleven jullie momenteel de ramadan?
Normaal komen mijn grote kinderen tijdens de ramadan op bezoek. Iedereen brengt iets te eten mee en we eten allemaal samen. Dit kan nu niet en dat vind ik heel jammer. Ook het Suikerfeest vieren we niet. We hopen dat we de volgende Eid Mubarak op 24 juli wel met vrienden en familie zullen kunnen vieren.
De coronaperiode is heel moeilijk. Het lijkt wel alsof we in de gevangenis zitten.
Ismaïl gaat vandaag voor het eerst naar buiten sinds midden februari. Zijn papa zal hem mee naar buiten nemen voor een wandeling.

 

Woensdag 20 mei:   Koken = me-time, tekenen en knutselen = we-time

Hoe zag jullie dag er gisteren uit?
Ismaïl is niet gaan wandelen gisteren. Er was te veel wind. Misschien zal hij deze namiddag gaan.
Gisteren heb ik brood gemaakt. Tijdens de ramadan volg ik volledig de Marokkaanse keuken. Die is lekker, niet duur, gezond, met veel kruiden. Ik maak platte kleine broodjes. Ik doe er kippengehakt in. Het duurt langer om dit brood te maken, maar het is heel lekker. Anders maak ik ook zelf mijn brood, maar niet elke dag. Wij koken zowel Marokkaans als Belgisch. Maar nu tijdens de ramadan dus vooral Marokkaans. Voor mij is koken mijn me-time. Ik geniet daar enorm van.
tekeningIk teken ook veel. Ik maak tekeningen voor de kinderen, die dat dan kunnen kleuren.
Als ik restjes eten heb van de dag voordien, dan hoef ik niet zoveel te koken, en dan neem ik de tijd om te tekenen of te knutselen met de kinderen.
 
Wat doe je nog voor ontspanning?
Elke avond kijk ik naar het nieuws op RTL en daar krijg ik de meest recente informatie over corona. Normaal kijk ik ’s avonds ook graag naar ‘Plus belle la vie’, een serie, maar door corona is de serie stopgezet. Heel soms lees ik eens een boek, maar nu tijdens de coronaperiode neem ik de tijd om te bellen naar mijn mama, mijn broers en zussen. We bellen elke dag om mekaar te steunen.

 

Donderdag 21 mei:  Toch liever kinderen in de tuin, dan in het ziekenhuis?

Hoe is het vandaag met jou?
Ismaïl is nog steeds niet buiten geweest. Ik moet eigenlijk toegeven dat we te bang zijn om hem naar buiten te laten gaan.
Ik heb weer heel weinig geslapen vannacht. Ik neem ’s avonds morfine en soms moet ik er ook ’s nachts voor opstaan. Overdag kan ik dat niet nemen, want je bent daar veel te suf van. Maar vandaag heb ik zoveel pijn in mijn benen dat ik zelfs niet kan koken. Ik kan niet blijven rechtstaan.
 
Krijgen jullie hulp?
pakket nieuwpoortHet OCMW heeft al heel veel geholpen. Er zijn veel hotels en restaurants in Nieuwpoort die eten geven aan het OCMW en wij krijgen dan pakketten van het OCMW. We hebben ook een tablet gekregen zodat Jihad oefeningen kan maken voor school. Van de gemeente hebben we ook al twee pakketjes gekregen met een mix om pannenkoeken te maken en knutselmateriaal.
 
Wat we wel nog niet hebben gekregen, dat zijn mondmaskers. Mijn man moet heel vaak het openbaar vervoer nemen  om boodschappen te doen, maar het is voor ons heel duur om mondmaskers te kopen. Gelukkig is er een dame in de buurt die zelf maskers maakt en ze verkoopt voor 1 euro ’t stuk. De overheid zou ons toch veel sneller en vaker mondmaskers kunnen geven?
Als je arm bent, kan je je niet beschermen tegen dit virus. Handschoenen hebben we gelukkig nog vóór corona kunnen kopen in de Action (100 paar voor 3 euro).
Alles is duurder geworden in de winkels, maar onze uitkering is niet omhoog gegaan. Wij vinden het heel moeilijk om rond te komen. Ik vind ook dat de mensen dit allemaal veel te licht opnemen. Als men gezond is, denkt men niet voldoende aan de zieke mensen die hoge risico’s lopen. Wat mij betreft heeft de overheid veel te snel de maatregelen versoepeld. Wat als iedereen deze zomer weer begint te reizen? Je kan toch wel één jaar eens geen reis maken? Toch liever kinderen in de tuin dan kinderen in het ziekenhuis? 
 

Vrijdag 22 mei: De gezondheidszorg wordt steeds duurder

Heb je vandaag beter geslapen?

Ik heb een beetje beter geslapen. Maar toch heb ik veel pijn.
Na 3,5 maanden wachten, had ik eindelijk een afspraak met de pijnkliniek op 24 april, maar die is nu geannuleerd door corona. Er zou gekeken worden welke medicijnen de pijn draaglijk kunnen maken. Nu weet ik niet wanneer ik een nieuwe afspraak zal kunnen bemachtigen. De dokter adviseerde om niet meer dan 250 meter per dag te stappen. Ze zal met mij de papieren in orde brengen om een scooter aan te vragen aan het ziekenfonds. Ik moet daarvoor wel nog in de revalidatiekliniek in Oostduinkerke zien te geraken.
 
Welke lessen trek jij uit deze coronaperiode?
Er zijn meer dan 9000 mensen gestorven. Een dode meer, in de media is makkelijk gezegd. Maar als dat je mama, papa, broer of zus is, dan is dat erg hé?

meettoestel diabetesEn de gezondheidszorg wordt steeds duurder. Het meettoestelletje en de naalden om te prikken als diabetespatiënt, kreeg je vroeger gratis. Nu moet je daarvoor betalen. Voor mij is 35 euro voor een pak mondmaskers heel veel geld. Ik heb dat nodig om brood te kopen. De overheid zou toch dozen mondmaskers kunnen geven aan de OCMW’s, die ze dan aan de mensen in armoede kunnen verdelen? En zeker aan mensen die risicopatiënt zijn. Als ik straks weer naar buiten moet, dan heb ik een mondmasker en handschoenen nodig. Als je de middelen hebt, kan je zoveel maskers en handschoenen kopen als je wil. Maar iemand die geen middelen heeft, hoe gaat die dat doen?
terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder