U bent hier: Nieuws » Heropstart van groepswerkingen: “anders dan ervoor”

terug naar overzicht

Heropstart van groepswerkingen: “anders dan ervoor”

thumbnail

Ook in de coronaperiode willen opbouwwerkers mensen in een kwetsbare positie nabij zijn. Ondanks de regels van fysieke afstand. Dat vraagt een andere aanpak dan gewoonlijk. In het begin van de crisis voerden opbouwwerkers veel telefoongesprekken. Brugfiguren hielpen gezinnen met afstandsonderwijs. In een latere fase schakelden ze over naar één op één stoep-of wandelgesprekken en werd het uitdelen van lentepakketten gebruikt als hart onder de riem en als middel om aan de deur een babbeltje te slaan.

Stilletjes aan starten we ook terug met onze groepswerkingen. Alles loopt iets anders dan ervoor. De eerste weken oefenen we met onze nieuwe werkwijzen. De opbouwwerkers zijn extra gemotiveerd nu er terug wat meer kan en kijken er naar uit om mensen in kleine groepjes terug te zien en bijeen te brengen.

 

Gezondheid blijft de eerste prioriteit

voorschriften

Preventie-adviseur Karen Viaene: “Voor ons komt de gezondheid van de mensen uit de doelgroep op de eerste plaats. Veel mensen hebben nu al te kampen met gezondheidsproblemen, dus ze lopen bij een besmetting met COVID 19 een extra risico. Bijkomend is er de angst voor extra medische kosten, heel wat mensen beschikken niet over de middelen om een hospitalisatieverzekering af te sluiten en zijn daardoor financieel extra kwetsbaar. We blijven ons heel flexibel opstellen en op basis van de noden in ieder project en van iedere deelnemer beslissen we welk soort interventie het meest geschikt is. Een week van een opbouwwerker bestaat veelal uit een combinatie van telefoonrondes, wandelgesprekken en een aangepaste groepswerking.” 


Dat beamen ook de medewerkers van de Kom-af in Roeselare: “We openen ons inloophuis twee namiddagen in de week voor maximaal 10 personen. We zijn telkens aanwezig met twee professionals en houden de groepssessies beperkt tot een uurtje, zodat er zeker nog een kwartier tijd is om de tafels en stoelen te ontsmetten voor een nieuwe sessie. We proberen met de sessies vooral die mensen te bereiken, waarmee we nog geen contact hadden de voorbije periode of die in de meest precaire situatie zitten. De andere dagen blijven we mensen opbellen en doen we bij goed weer individuele babbels in open lucht.”

 

Op afspraak en beperkt in tijd

me-timeOpbouwwerker Katrien Depovere: “Voorlopig herstarten we enkel op donderdagnamiddag het Familiesalon in de vuurtorenwijk (Opex) in Oostende. Omdat zaal Sluisvliet, in vergelijking met de andere locaties, groot genoeg is om de veiligheid te garanderen. Mensen komen op afspraak en kunnen een uurtje langskomen voor een babbeltje, kledij, pampers of een hulpvraag met een professional van het inloopteam. Ondertussen kunnen de kinderen spelen met veilig ontsmet speelgoed. De eigenheid van het Familiesalon is dat ouders met elkaar ongedwongen kunnen spreken, terwijl de kinderen in een veilige omgeving spelen en knutselen. Met de huidige voorschriften van maximaal 10 personen kunnen we dus maximaal 2 of 3 gezinnen samenbrengen. Daarom blijf ik nog inzetten op wandelgesprekken. Ook de lentepakketten breng ik nog aan huis, met als extraatje enkele ‘Me-time’-opdrachtjes en verwenproductjes voor de ouders om deze stresserende periode door te komen.”

 

Capteren van signalen en toeleiden naar hulp-en dienstverlening

wandelgesprekkenOok Hilde Van Laere ziet de meerwaarde van stoepbezoeken en wandelgesprekken met de deelnemers van Praatwijzer in Roeselare: “ Tijdens onze telefoonrondes en stoepbezoeken werd het duidelijk dat anderstaligen grote nood hebben aan sociaal contact en het oefenen van het Nederlands. Velen hebben echter een beperkt netwerk en tijdens de coronaperiode waren de ontmoetingsmogelijkheden beperkt. Daarom organiseerden we in juni twee wandelnamiddagen. De wandelingen duurden een uurtje, verliepen in groepjes van maximum 2 deelnemers en telkens met een begeleider (professional of vrijwilliger). Het voelde veilig aan: in de buitenlucht en met mondmasker. Als opbouwwerker geven deze intense manieren van begeleiding de mogelijkheid snel vertrouwen te kunnen opbouwen en ook stappen vooruit te zetten in het capteren van signalen en het toeleiden naar hulp- of dienstverlening.”

 

Werken in het groen voor een fleurige zomer

Nu de lente in het land is, beginnen ook de groene vingers te kriebelen. Opbouwwerkers gaan met vrijwilligers op een veilige manier aan de slag om de buitenruimte er terug fris, fleurig en groen te laten uitzien:

buurttuinSarah Deschacht, buurtopbouwwerkster in de Nieuwe Stad, Oostende:

“Sinds kort hebben we ons volkstuintje in de wijk nieuw leven in geblazen. Met drie vrijwilligers hebben we gans de tuin opgekuist en nieuwe kruiden en bloemen ingeplant. We willen in de toekomst nog bankjes en een tafeltje toevoegen. Uiteraard werken we met onze mondmaskers aan en heeft elk z’n eigen plekje om te werken. Er komt binnenkort ook een splinternieuwe picknickbank in de wijk. We hadden die graag ingehuldigd in de week van de verbondenheid, met een wijkfeest, maar deze hebben we nu uitgesteld naar september. Vanuit de stoepgesprekken voel ik de nood bij vele bewoners aan een wijkfeest. Dus in september geven we er zeker een lap op!


Corrie Deruijter, opbouwwerkster binnen project met Sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel:

“In wijk de eigen Haard in Gistel kregen we van de stad de toestemming om te herstarten met onze compostwerking. De vrijwilligers werken alleen of per twee, dragen handschoenen en mondmaskers. Bewoners kunnen op een veilige manier hun GFT-afval brengen voor verdere verwerking in ‘De Groene Barak’. Zoals ieder jaar nodigden we ook nu de bewoners uit om mee te doen met de bebloemingswedstrijd, zodat de wijk er deze zomer weer stralend zal uitzien.”

 

Flexibiliteit van week tot week

En ook in Harelbeke herstart opbouwwerker Katrien Laga enkele activiteiten van het buurtopbouwwerk:
“ Gezien de beperkte ruimte van het ontmoetingshuis kunnen we binnen maximum 5 personen toelaten. Waar mogelijk proberen we dan ook in de tuin van het ontmoetingshuis of het naaiatelier af te spreken. Tijdens de Week van Verbondenheid gingen we op stap met lentepakketjes om de heropstart van de ontmoetingsmomenten aan te kondigen en mensen uit te nodigen. We voelden veel interesse en een sterke nood. Ook het naaiatelier gaat vanaf 15 juni terug open, enkel op afspraak. We blijven onze deelnemers bijstaan met een telefonische hulplijn en het uitlenen van de nodige materialen.
Naast de ontmoeting blijven we ook verder inzetten op telefoongesprekken en individuele stoep- en wandelgesprekken.”

 

Deze periode vraagt flexibiliteit van de opbouwwerkers. Heropstartplannen worden geschrapt of aangepast al naargelang de nieuwe COVID 19-richtlijnen. Wat dus deze week een nieuwe praktijk is, kan binnen enkele weken al terug voorbijgestreefd zijn. Een constante blijft echter onze focus op correcte informatie delen, een luisterend oor zijn, elkaar ontmoeten en signalen verzamelen voor het beleid.

 

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder