U bent hier: Nieuws » Ongelijkheid in de Knollestraat

terug naar overzicht

Ongelijkheid in de Knollestraat

thumbnail

Hoog tijd dat Vlaanderen werk maakt van 1 gelijk distributienettarief. Dat maakt deze vergelijking van energiefacturen tussen buren in de Knollestraat duidelijk.

Bekijk de reportage op Focus/WTV

Energiewerker Stefan Goemaere toont de absurditeit van het beleid aan:

 

De ene kant van de weg, is de andere niet

Deze twee huizen zeggen je waarschijnlijk niks. Dit is de Knollestraat. Links ligt Diksmuide, rechts Alveringem. Links de goedkoopste energieregio van Vlaanderen: Infrax West, rechts de duurste: Gaselwest.

We hanteren dezelfde uitgangspunten:

  • beide buren hebben een enkelvoudige meter 
  • beide buren hebben hetzelfde verbruik: 3500 kWh 
  • we zijn juni 2020 
  • we maken gebruik van de cijfers uit de V-Test van de Vreg
Indien beide buren recht hebben op een sociaal tarief betalen ze exact evenveel voor hun jaarlijkse factuur: 676,94€. Indien ze kiezen voor het goedkoopste contract in hun energieregio: betaalt de ene 870,97€, de andere 649,55€, een verschil van 221,42€ of 34%.

Indien beide buren nog nooit van leverancier veranderden, betaalt de ene 1041,88€, de andere buur 820,46€. Die 820€ is nog steeds 50€ minder dan het goedkoopste contract voor zijn buur.

Ontradingstarief = één van Europa's duurste energietarieven 

Stel dat beide buren energieschulden hebben, geen nieuwe leverancier vinden, dus noodgedwongen klant worden van Fluvius en alletwee hebben ze (nog) geen budgetmeter. Dan betaalt de ene buur bij Gaselwest 1257,31€, de andere bij Infrax West 1035,90€.

Beide buren betalen dan het zogenaamde 'ontradingstarief'. Eén van Europa's duurste energietarieven. Dit tarief ligt bij Gaselwest 44% hoger dan het goedkoopste tarief in diezelfde regio en maar liefst 85% hoger dan het sociaal tarief!


Stefan Goemaere: "Het kan toch niet dat de hoogte van je energiefactuur afhankelijk is van je woonplaats? En energieschulden voorkom je niet met een hoog ontradingstarief, integendeel je duwt mensen nog verder in de energiearmoede."

 

Energiebeleid in coronatijden

Stefan Goemaere: " De Vlaamse regering besliste om iedereen die 1 dag tijdelijk werkloos was omwille van corona-maatregelen een energiepremie (202,68€) te geven. Een mooi gebaar die inkomensverlies en gestegen kosten omwille van lockdown moet compenseren. Of deze premie voor iedereen ook echt nodig is, is een andere zaak. 

Vanuit Samenlevingsopbouw hebben we de voorbije maanden gepoogd om ook gelijkaardige maatregelen erdoor te krijgen voor mensen in energiearmoede. Voor wie in een financieel kwetsbare situatie leeft, zijn de door lockdown gestegen kosten voor energie, gas en water moeilijk te overbruggen. De klanten van Fluvius kunnen bovendien niet van leverancier wisselen, zolang er nog schulden zijn. Hierdoor kunnen ze niet genieten van de huidige goedkope energietarieven op de markt en betalen ze integendeel één van de duurste tarieven.

Tot nu toe haalde ons voorstel het niet, maar we blijven hiervoor ijveren. Zeker met het oog op een gevreesde tweede golf met nieuwe lockdownmaatregelen in een herfst- of winterperiode.

De federale regering besliste intussen wel om het sociaal energiefonds voor de OCMW’s eindelijk te indexeren, om daarnaast extra 100 miljoen uit te trekken voor de ocmw’s (aanpak energiearmoede) en tot een lichtjes gewijzigde berekening van het ontradingstarief. Hierdoor zal dit laatste met zo’n 5% zakken t.o.v. de vorige berekeningswijze."terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder