U bent hier: Nieuws » Terugblik op zomer 2020

terug naar overzicht

Terugblik op zomer 2020

thumbnail

Deze coronazomer was anders dan alle andere zomers.  We misten de feesten, familiebijeenkomsten of onderonsjes onder vrienden. Heel wat mensen kozen voor een reisje dicht bij huis of voor een ‘staycation’.  Wij maakten die keuze misschien de eerste keer, maar voor heel wat mensen in een kwetsbare positie was het net zoals iedere zomer.  Ook in onze werkingen lag het ritme in de zomer wat lager en namen opbouwwerkers verlof.


Toch organiseerden we een aangepast zomeraanbod en bleven opbouwwerkers contact houden met de mensen voor wie ze werken. Opbouwwerker Sarah Deschacht en Dimitri Lefere, ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting, over deze uitzonderlijke zomer:


Kom-Af zomert

komaf zomert

Dimitri: Onze vertrouwde zomeractiviteiten, zoals onze jaarlijkse daguitstap en de wekelijkse ouder/kind activiteiten konden niet doorgaan. Eind juni staken we met vereende krachten een ambitieus zomerplan in elkaar. Door corona zagen veel van onze bezoekers hun vakantieplannen in het water vallen. Het was dan ook onze ambitie om hen toch een fijne zomer te bezorgen. Begin juli trokken we bijvoorbeeld naar het Sterrebos voor een heuse bubbelwandeling.

Door de slechte coronacijfers van stad Roeselare waren we genoodzaakt om extra voorzichtig te zijn tijdens groepsmomenten. En wanneer ook nationaal de cijfers minder goed werden, annuleerden we met spijt in het hart onze bubbelwandelingen in het Geitepark en het Pastoorsbos. Maar we gaven niet op.

We konden de voorbije zomermaanden juli en augustus 180 aanwezigen tellen op onze negen ontmoetingsmomenten, die we volledig “coronaproof” organiseerden.

De deelnemers apprecieerden enorm dat de Kom-Af  de hele zomer de deuren open hield, zeker nu heel wat andere activiteiten in de stad werden afgelast. Toch was het voor onze bezoekers niet altijd simpel. De voortdurende lokale en bovenlokale wijzigingen in de maatregelen, zorgden ervoor dat veel mensen het bos door de bomen niet meer konden zien.

Momenteel houden we een beetje ons hart vast voor het najaar, maar we zijn voorbereid. We kijken er naar uit om, samen met de partnerorganisaties, te timmeren aan een volledig coronaproof versie van de Kom-Af die regen, wind en vorst doorstaat.


Zomer in O.

koordlopen zomer in o.

Sarah: In Oostende startten we de zomer direct met een hoogtepunt. Het cultureel evenement Zomer in O. kwam vijf weekends naar vijf wijken in de stad.  Een feest voor de wijk vol met verrassende, muzikale en acrobatische acts, georganiseerd door de culturele spelers van stad Oostende (klein Verhaal, De Grote Post, Kaap, TAZ, Mu.ZEE).

De eerste twee weekends in de Vogelwijk en de Nieuwe Stad organiseerden we mee.  Alles verliep volgens de coronaregels: er werd constant ontsmet, er werden bubbels gemaakt, er was een registratiesysteem en natuurlijk waren mondmaskers de norm. Ook moest elk zichzelf voorzien van de nodige drank en versnaperingen.

Helaas viel er in het weekend van de Nieuwe Stad bakken regen uit de lucht. Hierdoor was er minder volk, maar de gezelligheid en intimiteit bleef. De bezoekers bleven alleszins met verstomming achter bij het zien van koordloper Johan Wuyts die op spectaculaire hoogte de afstand aflegde tussen twee hoogbouwblokken.  Van een hoogtepunt gesproken!


On the beach

on the beach

Sarah: Wie Oostende zegt, zegt natuurlijk ook de zee.  Gewapend met strandmateriaal en speeltjes brachten we het strandgevoel tot in de wijk. Door een extra projectsubsidie konden we heel wat vrijetijdsmateriaal voor kwetsbare gezinnen aankopen. De kinderen mochten na de activiteit hun nieuw gekozen en uitgetest speelgoed meenemen naar huis.

Mama van 4 kinderen:

‘We hadden keus uit veel zaken: We kregen ook picknickdekens, een bolderkar, zwemvesten en drinkbussen voor de kinderen. Samen met opbouwwerker Sarah gingen we naar een pleintje in de wijk. We konden wat bijpraten terwijl de kinderen genoten van hun nieuwe buit. Daarna mochten we alles meenemen. Dit kwam goed uit, want we vertrokken kort daarna op reis naar de Ardennen. De bolderkar en zwemvestjes waren dus zeer welgekomen!’

 

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder