U bent hier: Nieuws » St-Pieters deelt…het klimaat

terug naar overzicht

St-Pieters deelt…het klimaat

thumbnail

Tot het eind van dit jaar zetten we onze schouders onder een nieuw project in Brugge.  We ondervroegen opbouwwerker Jan Wielockx, één van de trekkers van het project.

 

Wat is de bedoeling van het project?

Brugge heeft de klimaatambitie geformuleerd om tegen 2030 veertig procent minder CO2  uit te stoten. Om die doelstelling te realiseren wil de stad het draagvlak voor klimaatengagement bij de Bruggelingen vergroten. In de wijk Sint-Pieters wil de stad ‘ gebiedsgericht’ aan de slag gaan, rond 3 thema’s: mobiliteit, energie en voeding. Professionals, vrijwilligers en buurtbewoners zullen er samenwerken, met extra aandacht om ook inwoners in een kwetsbare situatie te betrekken.

Stad Brugge krijgt hiervoor financiële ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting. Het kortlopende traject biedt vooral kansen om bestaande of geplande projecten in St-Pieters wat nauwer op elkaar te laten aansluiten en vanuit ‘ervaringsleren’ te experimenteren. Bedoeling is ook om hieruit lessen te trekken voor het ruimere stads- en klimaatbeleid.

 

Wat is de rol van Samenlevingsopbouw in dit project?

Wij zijn trekker van het werkspoor energie. We gaan samen met bewoners en de verschillende buurtwerkingen oplossingen en acties bedenken rond aanwezige noden die met energie te maken hebben. Maar ook de andere werksporen worden niet uit het oog verloren. We bekijken waar en op welke manier aansluiting mogelijk is met de initiatieven rond voeding en mobiliteit.

 

Hoe zullen jullie te werk gaan?

Eerst gaan we in gesprek met de buurtbewoners. Vanuit die gesprekken komen we tot enkele probleemstellingen: hoge energiefactuur, geen dakisolatie, dure energiezuinige huishoudtoestellen etc.  Naast sensibiliseren gaan we samen met de bewoners ervaringsgericht op zoek naar oplossingen. We plannen enkele workshops, die bewoners in staat stellen om zelf al enkele zichtbare resultaten te behalen.

Door het stimuleren van gedeeld materiaalgebruik werken we ook aan duurzaamheid.

"We zijn het zo gewoon om onze eigen grasmaaier of wasmachine te kopen, terwijl dat niet voor iedereen financieel haalbaar is."

Daarom willen we ook experimenteren rond gedeeld gebruik en onderzoeken we met lokale diensten en organisaties hoe zoiets in de toekomst een vaste plek kan krijgen in Sint-Pieters.

terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder