U bent hier: Nieuws » Terugblik van Silvie en Marisa op hun stage

terug naar overzicht

Terugblik van Silvie en Marisa op hun stage

thumbnail

De impact van het coronavirus laat zich overal voelen, zeker ook bij studenten hoger onderwijs die de praktijk op de werkplek willen leren kennen. In die uitzonderlijke periode liepen Marisa en Silvie, studenten sociaal werk, stage bij onze organisatie.

 

Marisa (37) is mama van twee lagereschoolkinderen en volgde haar stage in Oostende bij de Familiesalons. Silvie (46 ) is mama van twee tieners en deed haar stage in Roeselare bij de Kom-Af. 

 
Hoe kwamen jullie op het idee om bij Samenlevingsopbouw jullie stage te doen?

Marisa: Toen ik in het vak ‘maatschappelijke activering’ kennismaakte met de werking van Samenlevingsopbouw was ik meteen overtuigd dat ik bij jullie stage wou lopen. Iedereen mag dan op papier recht hebben op een menswaardig bestaan, toch vallen nog veel mensen door de mazen van het net. Door laagdrempelige projecten zoals de Familiesalons in Oostende wil Samenlevingsopbouw die rechten garanderen, ook voor mensen die de weg naar hulp- en dienstverlening nog niet vinden. Toen opbouwwerkster Katrien Depovere me de werking van de Familiesalons uitlegde, wist ik dat ik daar deel van wou uitmaken!

Silvie: Ook ik leerde de organisatie Samenlevingsopbouw eerst beter kennen via de opleiding.  Na het snuisteren op de website zocht ik contact met jullie op.  Ik wou mijn opleiding afsluiten met een apotheose en was dan ook blij dat ik stage kon lopen bij De Kom- Af in Roeselare. 

 

Wat sprak jullie precies aan in de werking van de Familiesalons of De Kom-Af?

Marisa: Tijdens de ontmoetingen van de Familiesalons leren ouders mét en van elkaar. De Familiesalons zorgen er voor dat het sociaal netwerk vergroot van ouders in een moeilijke situatie en dat hun zelfvertrouwen groeit. Een project als de familiesalons is een goede opstap om mensen bewust te doen worden van hun hulpvragen en hen op weg te helpen bij het zoeken naar antwoorden. Door signalen van de gezinnen op te vangen en deze dan mee te nemen naar een dialoogmoment met het lokaal bestuur, zoals ‘Ieders stem telt’, maken jullie echt het verschil!

Silvie: Ook de Kom-Af werkt heel laagdrempelig.  Naast de ontmoeting is er ook ruimte voor  activiteiten. De bezoekers bepalen mee het programma. Sinds 1 april is de werking verhuisd naar het gebouw RSL op Post.  De activiteiten die georganiseerd worden zijn een middel om signalen in kaart te brengen.  Die signalen brengen we over naar het beleid.  Uiteraard hopen we dat de signalen krachtig genoeg zijn om sociale veranderingen teweeg te brengen. Ik stond versteld hoeveel onzichtbaar werk er naast de zichtbare wekelijkse ontmoetingen van de Kom-Af achter de schermen gebeurt.


Hoe was het om stagiair te zijn in coronatijden?

Marisa: Dat was natuurlijk geen evidentie! Groepsbijeenkomsten vielen weg en door de steeds veranderende maatregelen moesten we creatief uit de hoek komen om contact te houden met de doelgroep. Dit “out of the box-denken” is iets wat ik zeker zal meenemen in mijn verdere carrière!

 

bakfiets pretpakket

Via telefoontjes en stoepgesprekken zorgden we toch voor verbondenheid op veilige afstand.  Voor de mensen die we hiermee niet bereikten, waren er gelukkig ook de ‘pretpakketten’. Die pakketten met knutselmateriaal, leesboekjes en spelletjes zorgden ervoor dat het contact met de doelgroep op een leuke manier kon verlopen. Aanbellen met een cadeautje voor de kinderen, was een fijne manier om iedereen nog eens te zien. Die pretpakketten samen met Katrien per bakfiets deur aan deur rondbrengen, was zeker één van de hoogtepunten van mijn stage! Iedereen was zo blij om ons te zien!


Silvie: Ik mocht mee nadenken om de bestaande kookactiviteit op een vernieuwende manier aan te pakken. Enkele vrijdagvoormiddagen lukte het ons om volgens de toen opgelegde maatregelen een lekkere maaltijd klaar te maken en samen te eten.   Tot jammer genoeg een tweede golf van corona toesloeg.  Ondanks die tegenslag, bleven we niet bij de pakken zitten en herdachten we onze werking. Naast telefonische en online permanentie,  verrasten we ook enkele mensen die volgens onze bezoekers een ‘hart onder de riem’ verdienden met een drempelconcertje van de Zulle zangers.  De warme reacties van dankbaarheid lieten mij niet onberoerd. 

 

wild breien in de kom-af

 

wild breien

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben ook fier mee aan de wieg te staan van een nieuw project.   In april gingen de deuren van het vernieuwde RSL op Post-gebouw open.  De nieuwe plek waar vanaf nu ook de ontmoetingen van de Kom-Af doorgaan.  De bezoekers waren niet direct enthousiast, voelden zich nog niet welkom en misten wat warmere aankleding. Daarop bedacht ik het project “Samen Wild Breien”. Met bollen wol en wat handigheid van creatieve mensen willen we met deze brei-actie het gebouw meer kleur geven. Hopelijk voelen bezoekers zich op die manier meer thuis op de nieuwe locatie.

 

Hoe heb je Samenlevingsopbouw als organisatie ervaren?

Marisa: Het was deugddoend om zo goed opgenomen te worden binnen de organisatie.  De collega’s van team Oostende, de expertisepartners en het ganse team van Samenlevingsopbouw zorgden ervoor dat mijn stage een super leuke ervaring werd! De dynamiek onder elkaar en de manier waarop ik werd ontvangen was zo fijn! En met Katrien kon ik mij geen betere stagebegeleidster inbeelden:  ze gaf mij zoveel vertrouwen waardoor ik mij beter kon ontplooien! De klik was er van in het begin en ik zal haar goede raad en vriendschap dan ook erg missen!

Silvie: Ik voelde mij heel goed opgevangen door de collega’s Lieze en Dimi in Roeselare.  Ook ik wil jullie, als Samenlevingsopbouw West Vlaanderen, feliciteren hoe jullie je als groep medewerkers heel open en hartelijk opstellen.  We zijn de laatste tijd sterk afhankelijk van onze laptop.  Toch genoot ik telkens met teugen van jullie (h)eerlijke verhalen- online weliswaar. Respect en dankjewel voor deze boeiende ervaring! 

In koor: Daarom willen we Samenlevingsopbouw als stageplek ook aanraden aan collega-studenten. Je komt er in een warm team terecht waar je goed ondersteund wordt en je maakt echt een verschil!

  

Wil je stage bij ons lopen?  Contacteer dan irene.kooperberg@samenlevingsopbouw.be


terug naar overzicht
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder