U bent hier: Dienstverlening en werk » Mobiel Lokaal Dienstencentrum Deerlijk

Mobiel Lokaal Dienstencentrum DeerlijkWhat's in a name?

Het mobiel LDC vormt een creatief antwoord op de bestaande uitdagingen binnen de Deerlijkse context. Aangezien het Deerlijks sociaal netwerk op verschillende kleinere buurten is geënt, leek het niet opportuun de werking te organiseren vanuit één vaste locatie. Bovendien hangt aan een nieuw gebouw een serieus kostenplaatje vast. Daarom wordt de werking van het dienstencentrum in Deerlijk niet georganiseerd vanuit één vaststaande infrastructuur, maar wordt geopteerd voor een multifunctioneel gebruik van gebouwen, waarbij  gebruik wordt gemaakt van bestaande gebouwen in de verschillende woonwijken van Deerlijk.

Wat doen we?

  • We bouwen het dienstencentrum uit verspreid over de 5 wijken in Deerlijk. De laagdrempelige functies van ontmoeting, informatie, vorming, dienstverlening en doorverwijzing laten toe om pro-actief en outreachend aan de slag te gaan. 
  • De organisatie van activiteiten gebeurt laagdrempelig en in samenwerking met lokale verenigingen en diensten met de noden van lokale inwoners/gebruikers als vertrekpunt.
  • Vrijwilligers vormen een essentiële rol in de uitbouw en ondersteuning van het mobiel lokaal dienstencentrum. Zij vormen de onmisbare schakel in buurten en tussen mensen.

Actueel

In juni 2013 mocht de 1ste wijk de aftrap geven voor het mobiel LDC. Ondertussen is het dienstencentrum werkzaam in 3 woonwijken in Deerlijk. In de toekomst breidt het dienstencentrum fasegewijs uit naar 2 overige wijken in Deerlijk. In elke wijk komen we maandelijks samen voor een warme maaltijd, met daarbij aansluitend een groepsactiviteit. De invulling van de activiteiten speelt in op de lokale situatie is dus in elke wijk anders. De opkomst varieert naargelang het invulling/onderwerp en de locatie, maar gaat van een 30 tot een 60-tal bezoekers.

E-publicatie bundelt ervaring

O.m. op basis van de ervaring in Deerlijk en Wingene kwam een e-publicatie tot stand. Met als titel ‘Draaiboek: een mobiel lokaal dienstencentrum opstarten’.  Het is een praktische handleiding en inspiratiebron voor wie aan de slag gaat met een mobiel lokaal dienstencentrum of dit overweegt. Het draaiboek kwam tot stand door samenwerkiing tussen Samenlevingsopbouw, OCMW’s van Deerlijk en Wingene, Provincie West-Vlaanderen.

Deze e-publicatie kan u inkijken of downloaden via www.samenlevingsopbouwwvl.be/publicaties

 

Partners

Sociaal Huis Deerlijk
Gemeente Deerlijk
Provincie West-Vlaanderen
VZW Seniorenzorg Heilige Familie

Hieronder enkele beelden bij de start van het mobiel LDC Deerlijk centrum op 23 januari 2014

start van het mobiel lokaal dienstenctrum Deerlijk centrum veel volk een babbel jouw mening in gesprek een babbel en een drankje goedlachs animatie animatie 2 receptie medewerkers animatie 3
<< Terug naar overzichtNieuwsberichten over dit project

MOBIEL LDC DEERLIJK CENTRUM VAN START

thumbnail
>

een creatief en innovatief antwoord op de bestaande uitdagingen binnen de Deerlijkse context.

Lees verder >>
moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder