U bent hier: Leefbaarheid » Nieuw Leven in de Nieuwe Stad - Oostende

Nieuw Leven in de Nieuwe Stad - OostendeWat

De Nieuwe Stad is een wijk waar de achterstelling zich sterk laat voelen. Met onze initiatieven zetten we de wijk zelf in als hefboom tegen die achterstelling en willen we een tastbaar verschil maken voor de bewoners van de wijk.

  • Door in te zetten op een aangepast aanbod voor de meest kwetsbare wijkbewoners.  Voorbeeld: Familiesalon in de Bakkerij
  • Door in te zetten op een woonomgeving die bovenal een gemeenschappelijke gebruiks- en ontmoetingsruimte is. Voorbeeld: herinrichting van de pleinen, buurttuin, ...
  • Door in te zetten op projecten die mensen uit hun isolement halen, een netwerk laten uitbouwen en succeservaringen meegeven.  Voorbeeld: succesvolle evenementen zoals We like to move it, kersthappening, lentekriebels, ...
  • Door in te zetten op publieke vertrouwdheid tussen verschillende culturen/generaties.
  • Door in te zetten op een positieve beeldvorming over de wijk.  Voorbeeld: Geslaagd filmproject 'Take good care of my baby', met maximale participatie van de wijkbewoners. Bij de film hoort een educatieve toolbox met nabesprekingsfiches over 'solidariteit'.

Partners

Stadsbestuur Oostende, Sociale huisvestingsmaatschappijen Oostendse Haard en Gelukkige Haard, OC De Blomme, Arktos, ... 

<< Terug naar overzichtMedewerkers aan dit project

Tineke Decroos

Functie :  Opbouwwerker
Telefoon :  059 80 68 74
GSM :  0474 91 96 36
Email :  tineke.decroos@samenlevingsopbouw.be

Sarah Deschacht

Functie :  Opbouwwerker
Telefoon :  059 80 68 74
GSM :  0484 67 49 85
Email :  sarah.deschacht@samenlevingsopbouw.be

Nieuwsberichten over dit project

A day in the life in wijk de Nieuwe Stad

thumbnail
>

Opbouwwerker Tineke Decroos schrijft haar relaas van de dag neer. Over hoe het team in Oostende mensen toch nabij probeert te zijn, ondanks corona. Van maandag tot donderdag is er een opbouwwerker aanwezig in wijk de Nieuwe Stad.  De bewoners kunnen langskomen in het lokaal in de Guldensporenlaan, maar medewerkers staan ook telefonisch paraat, zoeken mensen actief op tijdens een toertje door de wijk en gaan op vraag langs voor deurbezoeken.  

Lees verder >>

Inhuldiging 'take good care of me'-plein

thumbnail
>

Onze Oostendse opbouwwerkers Sarah en Tineke huldigden de nieuwe plek in met een beperkt aantal wijkbewoners van de Nieuwe Stad. Met de steun van stad Oostende kochten ze picknickbanken, planten en bloemen voor het ‘Take good care of me'-plein. Een aanwinst voor de wijk en een plek om te rusten, op adem te komen en elkaar te ontmoeten.

Lees verder >>

Terugblik op zomer 2020

thumbnail
>

Dat deze coronazomer anders was dan alle andere zomers, is een understatement. In de zomer lag het ritme binnen onze werkingen lager en namen opbouwwerkers verlof. Toch organiseerden we een aangepast zomeraanbod en bleven opbouwwerkers contact houden met de mensen voor wie ze werken.

We laten opbouwwerker Sarah Deschacht en Dimitri Lefere, ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting, aan het woord over deze uitzonderlijke zomer

Lees verder >>

Publicaties over dit project

Uut mien hérte

thumbnail

Vertrekpunt van het sociaal-artistiek wijkproject 'Uut mien hérte' zijn de verschillende data en gebeurtenissen die bepalend waren voor het leven van wijkbewoners in de sociale hoogbouwwijk Nieuwe Stad in Oostende. Deze levensverhalen vormden de voedingsbodem voor een sociaal-artistiek parcours in de vorm van dit boek, een toneelvoorstelling en een werk in de openbare ruimte.

Samenlevingsopbouw werkte hiervoor samen met kunstenaar Rik Delrue. Het project startte in 2007 maar het boek blijft tot op vandaag ontroeren en inspireren.

INTERESSE?
De publicatie is gratis, mits betaling van de verzendingskosten

bestellen: dolores.pluym@samenlevingsopbouw.be

moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder