U bent hier: Wonen » Energiearmoede in de Westhoek

Energiearmoede in de WesthoekWat

‘Energiearmoede Westhoek’ bestaat uit drie projecten. ‘Energieke dorpen’ en ‘Energieke OCMW’s’ vallen onder het LEADERproject ‘Energieke Westhoek’.

logo's leader

In ‘Energieke Dorpen’ hebben we met een breed partnerschap als doel om energie te besparen en te investeren in hernieuwbare energie in de dorpen Houtem, Pervijze en Proven. Het is onze rol om de kwetsbare bewoners nabij te staan.  Dit doen we door hen concrete tips te geven over hoe ze energie kunnen besparen. We geven uitleg over de energiefactuur en de werking van de Vlaamse energiemarkt. Private verhuurders informeren we over de nieuwe regelgeving en de ondersteuningsmogelijkheden bij het energiezuiniger maken van hun huurwoning.

In het deelproject ‘Energieke OCMW’s’ worden alle OCMW’s uit de Westhoek ondersteund in hun lokale aanpak van energiearmoede. We doen dit door het samenbrengen van betrokken maatschappelijk werkers, het aanbieden van concrete instrumenten, de dienstverlening op punt te zetten en door signalen vanuit het werkveld op te nemen en op de juiste beleidstafels te leggen. Daarnaast zijn we vanuit de Westhoek als Samenlevingsopbouw ook heel actief in het debat rond het Vlaams Energiearmoedebeleid. We nemen dit beleidswerk samen op de met collega’s uit andere provincies. Gezien het groeiend belang van het Europese niveau, zetten we daar de eerste stappen.

Als derde project hebben we ‘Papillon’, een huurmodel voor energiezuinige huishoudtoestellen i.s.m. BSH Home Appliances. We bieden gezinnen in energiearmoede die nu over oude energieverslindende toestellen beschikken, de kans om gedurende 10 jaar energiezuinige toestellen te huren. Zo profiteren ze meteen voor een lage huurprijs van een lager energieverbruik en dus ook energiefactuur. Dat dit alles binnen een circulaire economiemodel gebeurt, maakt het des te interessanter voor de doelgroep. Immers service en garantie zijn voor de ganse huurperiode van 10 jaar inbegrepen.

Partners

Energieke dorpen: Provinciale Gebiedswerking Westhoek, Bas Bouwen, Impact vzw, Gemeentebesturen Diksmuide, Poperinge, Houtem

Energieke OCMW's: OCMW’s Westhoek, proviciale gebiedswerking Westhoek en Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie (partner in beleidswerk)

Papillon: BSH Home Appliances, Vlaanderen Circulair en de Vlaamse overheid. Bij de ontwikkeling van dit project kreeg Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen de voorbije jaren onder meer steun en erkenning van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, de Koning Boudewijnstichting, Ashoka België, Ashoka Europa en de Schneider Electric Foundation. Verder zijn we ook LEADER erkentelijk voor de steun die we in het verleden kregen.

Meer info

Project Papillon uitgelegd in filmpje van één minuut.

Luister naar Podcast: https://www.mo.be/ze…/circulaire-hack-huren-plaats-van-kopen of https://soundcloud.com/…/stefan-goemaere-huren-in-plaats-va…

Lees interviews met opbouwwerker Stefan Goemaere: over klimaatrechtvaardigheid, in dubbelinterview met Greenpeace, over energiearmoede in de Westhoek, over een gezond binnenklimaat in de woning, over samenwerking met bedrijfswereld

<< Terug naar overzichtMedewerkers aan dit project

Mieke Van Poucke

Functie :  Opbouwwerker
Telefoon :  050 39 37 71
GSM :  0474 91 96 73
Email :  mieke.van.poucke@samenlevingsopbouw.be

Stefan Goemaere

Functie :  Opbouwwerker
Telefoon :  051 24 29 28
GSM :  0474 91 96 65
Email :  stefan.goemaere@samenlevingsopbouw.be

Nieuwsberichten over dit project

Hoe pakken we de energetische renovatie van de private huurmarkt aan?

thumbnail
>

Onnodig te zeggen dat er nog heel wat klimaatwinst te boeken is met renovatie van woningen op de private huurmarkt.  Maar hoe overtuig je als huurder met een bescheiden inkomen de verhuurder om te investeren in isolatie, zonder dat de huurprijs van de woning dan drastisch verhoogt?  In het project Energieke Dorpen is opbouwwerker Mieke Van Poucke tussenpersoon.  Ze brengt verhuurders op de hoogte van regelgeving en premies, geeft woon-en energietips aan huurders en bouwt zo een vertrouwensband op met zowel huurder als verhuurder. Ook tijdens de renovatiewerken blijft ze met hen in contact. 

Lees verder >>

Goede praktijken uitwisselen met de Noorderburen

thumbnail
>

In februari 2021 stuurde Stefan Erich uit Arnhem ons een e-mail. Hij had een artikel gelezen over de aanpak van energiearmoede in Vlaanderen en was zo bij Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en het project Papillon terechtgekomen.  Het mailverkeer dat erop volgde leidde deze week tot een interessante Zoomsessie en, als corona het toelaat, volgt er in het najaar misschien ook een werkbezoek.

Lees verder >>

Vier op de tien sociale huurders leven in energiearmoede

thumbnail
>

Moedige getuigenis van Nadia vandaag in De Morgen over energiearmoede bij sociale huurders. Nadia is één van de mensen die we via ons project Papillon bereiken.
 
Nadia zit opgescheept met een accumulatieradiator: “Ik ben 200 euro per maand kwijt aan energie, evenveel als mijn huurprijs.”
 
©️ Wouter Maeckelberghe 

Lees verder >>

Uitbreiding sociaal energietarief

thumbnail
>

Vanaf 1 februari 2021 krijgen een extra half miljoen Belgen met een laag inkomen korting op hun energiefactuur.   Onze energie-expert Stefan Goemaere juicht de beslissing van de federale regering toe, want de uitbreiding van het sociaal energietarief was al lang een beleidsaanbeveling van Samenlevingsopbouw. 

Lees verder >>

Oproep! Minimale levering aardgas

thumbnail
>

Spoor mensen met een aardgas-budgetmeter aan om de minimale levering aan te vragen bij het OCMW. Lees het verhaal van Annemie die zo haar energieschulden wist af te betalen.

Lees verder >>

Papillon wint business award

thumbnail
>

Ons opbouwwerkproject wint, via zijn partner BSH-Bosch, brons in de Belgium Business Awards for the Environment 2020. De awards worden uitgereikt door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en belonen kleine en grote ondernemingen voor hun inzet voor duurzame ontwikkeling.
We zijn fier dat ons opbouwwerk in de prijzen viel!

Lees verder >>

Ongelijkheid in de Knollestraat

thumbnail
>

Hoog tijd dat Vlaanderen werk maakt van 1 gelijk distributienettarief. Dat maakt deze vergelijking van energiefacturen tussen buren in de Knollestraat duidelijk. Mensen in energiearmoede verder in de schulden duwen met een hoog ontradingstarief is ook geen oplossing.  Energiewerker Stefan Goemaere toont met cijfers de absurditeit van het beleid aan.

Lees verder >>

Papillon wint klimaattrofee

thumbnail
>

Papillon werd door De Standaard en de Sociale Innovatiefabriek genomineerd voor de 'Radicale Vernieuwers' én won de klimaattrofee.

We zijn trots. De prijs betekent een enorme opsteker en een duw in de rug voor de uitbreiding van het project naar andere steden en gemeenten.

Lees verder >>

United For Climate

thumbnail
>

Op 4 oktober vertegenwoordigde onze opbouwwerker Stefan Goemaere Samenlevingsopbouw op de Rainbow Warrior samen met een veertigtal milieu- en sociale organisaties om te ijveren voor een eerlijke klimaattransitie. 

Lees verder >>

Sterk opbouwwerk leidt tot bevriezing sociaal energietarief

thumbnail
>

Publicaties over dit project

Meer power voor een sociaal energiebeleid!

thumbnail

Samenlevingsopbouw focust al jaren op energie en energiearmoede. Met deze publicatie willen we de opgedane knowhow delen. We zijn ervan overtuigd dat ze een inspiratiebron kan zijn voor  iedereen die aan energiearmoede werkt of wil werken.   

Er is ook een printversie (zonder achterliggende nota’s en dossiers) voorhanden.

Klik naar de leesversie 

Inspiratiemap energiearmoede

thumbnail

"Wat kan ik doen aan energiearmoede?" (2015)
De map biedt een staalkaart van ons werk: voorbeelden van lokale projecten, beleidsaanbevelingen, unieke experimenten. 

INHOUD
Welkom klik hier, Voorstelling Samenlevingsopbouw klik hier, Contactgegevens klik hier

 1. Energiezuinige toestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede.
  Een experiment met twee financiële modellen klik hier
 2. Energiebesparende investeringen in de private huurmarkt.
  Praktijkgebaseerde aanbevelingen voor het lokale en Vlaamse beleid. klik hier
 3. Successierecht als instrument om private huurmarkt te versterken. klik hier
 4. Naar een (inter)gemeentelijk Woon-, Water- en Energieloket op maat van kwetsbare groepen én op maat van uw gemeente. klik hier
 5. Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters. klik hier
 6. Aanpak energiearmoede Zonnebeke. Evaluatie en aanbevelingen. klik hier
 7. Projectvoorstel lokale aanpak energiearmoede i.k.v. opstart FRGE in de Westhoek. klik hier
 8. Rapport: Energiebegeleidingstraject bij kwetsbare sociale huurders in Nieuwpoort. klik hier
 9. Een goede praktijk van de lokale adviescommissie. Leidraad voor de hulpverlening. klik hier
 10. Al ijsberend de winter door... Of warmlopen door sociale energiemaatregelen? klik hier
  Evaluatie van de Sociale Openbaredienstverplichtingen Energie
 11. Een rechtvaardige financiering van de energietransitie. klik hier

 

moet in dit geval niet ingevuld worden

op de hoogteBlijf op de hoogte van onze activiteiten en nieuwtjes

Schrijf je in

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school.

Lees verder

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen vzw
Katelijnestraat 27B 8000 Brugge

Maatschappelijke zetel: Torhoutsesteenweg 100A 8200 Brugge
Ondernemingsnummer BE0429.735.932 – RPR Brugge

tel: 050 39 37 71
e-mail: info.west-vlaanderen@samenlevingsopbouw.be

Lees de privacyverklaring van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen

Volg ons op  en