Energiearmoede in de Westhoek
Wat
‘Energiearmoede Westhoek’ bestaat uit drie projecten. ‘Energieke dorpen’ en ‘Energieke OCMW’s’ vallen onder het LEADERproject ‘Energieke Westhoek’.

In ‘Energieke Dorpen’ hebben we met een breed partnerschap als doel om energie te besparen en te investeren in hernieuwbare energie in de dorpen Houtem, Pervijze en Proven. Het is onze rol om de kwetsbare bewoners nabij te staan. Dit doen we door hen concrete tips te geven over hoe ze energie kunnen besparen. We geven uitleg over de energiefactuur en de werking van de Vlaamse energiemarkt. Private verhuurders informeren we over de nieuwe regelgeving en de ondersteuningsmogelijkheden bij het energiezuiniger maken van hun huurwoning.
In het deelproject ‘Energieke OCMW’s’ worden alle OCMW’s uit de Westhoek ondersteund in hun lokale aanpak van energiearmoede. We doen dit door het samenbrengen van betrokken maatschappelijk werkers, het aanbieden van concrete instrumenten, de dienstverlening op punt te zetten en door signalen vanuit het werkveld op te nemen en op de juiste beleidstafels te leggen. Daarnaast zijn we vanuit de Westhoek als Samenlevingsopbouw ook heel actief in het debat rond het Vlaams Energiearmoedebeleid. We nemen dit beleidswerk samen op de met collega’s uit andere provincies. Gezien het groeiend belang van het Europese niveau, zetten we daar de eerste stappen.
Als derde project hebben we ‘Papillon’, een huurmodel voor energiezuinige huishoudtoestellen i.s.m. BSH Home Appliances. We bieden gezinnen in energiearmoede die nu over oude energieverslindende toestellen beschikken, de kans om gedurende 10 jaar energiezuinige toestellen te huren. Zo profiteren ze meteen voor een lage huurprijs van een lager energieverbruik en dus ook energiefactuur. Dat dit alles binnen een circulaire economiemodel gebeurt, maakt het des te interessanter voor de doelgroep. Immers service en garantie zijn voor de ganse huurperiode van 10 jaar inbegrepen.
Partners
Energieke dorpen: Provinciale Gebiedswerking Westhoek, Bas Bouwen, Impact vzw, Gemeentebesturen Diksmuide, Poperinge, Houtem
Energieke OCMW's: OCMW’s Westhoek, proviciale gebiedswerking Westhoek en Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie (partner in beleidswerk)
Papillon: BSH Home Appliances, Vlaanderen Circulair en de Vlaamse overheid. Bij de ontwikkeling van dit project kreeg Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen de voorbije jaren onder meer steun en erkenning van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, de Koning Boudewijnstichting, Ashoka België, Ashoka Europa en de Schneider Electric Foundation. Verder zijn we ook LEADER erkentelijk voor de steun die we in het verleden kregen.
Meer info
Project Papillon uitgelegd in filmpje van één minuut.
Luister naar Podcast: https://www.mo.be/ze…/circulaire-hack-huren-plaats-van-kopen of https://soundcloud.com/…/stefan-goemaere-huren-in-plaats-va…
Lees interviews met opbouwwerker Stefan Goemaere: over klimaatrechtvaardigheid, in dubbelinterview met Greenpeace, over energiearmoede in de Westhoek, over een gezond binnenklimaat in de woning, over samenwerking met bedrijfswereld
<< Terug naar overzicht