U bent hier: Wonen » Energiearmoede in de Westhoek

Energiearmoede in de Westhoek‘Energiearmoede Westhoek’ valt uiteen in drie projecten. ‘Energieke dorpen’ en ‘Energieke OCMW’s’ vallen onder het LEADERproject ‘Energieke Westhoek’.

In ‘Energieke Dorpen’ hebben we met een breed partnerschap als doel om 20% energie te besparen in de dorpen van Veurne, Diksmuide e Poperinge. In Houtem, Pervijze en Proven is het de rol van Samenlevingsopbouw om de kwetsbare bewoners nabij te staan.

In het deelproject ‘Energieke OCMW’s’ worden alle OCMW’s uit de Westhoek ondersteund in hun lokale aanpak van energiearmoede. We doen dit door het samenbrengen van betrokken maatschappelijk werkers, het aanbieden van concrete instrumenten, de dienstverlening op punt te zetten en door signalen vanuit het werkveld op te nemen en op de juiste beleidstafels te leggen.
Daarnaast zijn we vanuit de Westhoek als Samenlevingsopbouw ook heel actief in het debat rond het Vlaams Energiearmoedebeleid. We nemen dit beleidswerk samen op de met collega’s uit andere provincies. Gezien het groeiend belang van het Europese niveau, zetten we daar de eerste stappen.

Als derde project hebben we ‘Papillon’, een huurmodel voor energiezuinige huishoudtoestellen i.s.m. BSH Home Appliances. We bieden gezinnen in energiearmoede die nu over oude energieverslindende toestellen beschikken, de kans om gedurende 10 jaar energiezuinige toestellen te huren. Zo profiteren ze meteen voor een lage huurprijs van een lager energieverbruik en dus ook energiefactuur. Dat dit alles binnen een circulaire economiemodel gebeurt, maakt het des te interessanter voor de doelgroep. Immers service en garantie zijn voor de ganse huurperiode van 10 jaar inbegrepen.

Voor meer info, klik op de artikelen van ons SurPlus Magazine hieronder:

 2018                       2017

     

2016

      

<< Terug naar overzichtMedewerkers aan dit project

Stefan Goemaere

Functie :  Opbouwwerker
Telefoon :  051 24 29 28
GSM :  0474 91 96 65
Email :  stefan.goemaere@samenlevingsopbouw.be

Charlotte Bara

Functie :  Opbouwwerker
Telefoon :  059 51 28 00
GSM :  0474 91 96 73
Email :  charlotte.bara@samenlevingsopbouw.be

Nieuwsberichten over dit project

Energiearmoedeplan hoopgevend, energiearmoedebeid nog onzeker

thumbnail
>

Onze reactie op Energiearmoedeplan minister Turtelboom
05 maart 2016

Lees verder >>

Groepsaankoop woonmeter

thumbnail
>

Doe mee en teken nu in!

Samenlevingsopbouw organiseert eenmalig een groepsaankoop van woonmeters voor gemeenten, OCMW's, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociaal verhuurkantoren en andere organisaties die de strijd tegen energiearmoede willen aangaan.

De woonmeter is een eenvoudige thermo- en hygrometer met vier vuistregels om correct te verwarmen en te verluchten. Icoontjes tonen hoe je de meter gebruikt zodat ook anderstaligen ermee aan de slag kunnen. Het is een ideaal instrument voor lokale projecten om te sensibiliseren over energiebesparing en nuttig tijdens energiescans, woon- en budgetbegeleiding of lokale klimaatacties.

Bestellen kan nog tot 30 juni 2018 (beschikbaar vanaf september). De kostprijs ligt tussen €15 en €20 per stuk, afhankelijk van het aantal bestelde exemplaren. Meer info en bestellen: http://www.samenlevingsopbouw-antwerpenprovincie.be/woonmeter/default.aspx

 

Lees verder >>

Het leasemodel voor energiezuinige huishoudtoestellen viel in de prijzen | Parijs 4 dec 2015

thumbnail
>

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen is één van de 14 winnaars van de ‘Social Innovationto tackle Fule Poverty’ oproep van Ashoka en de Schneider Electric Foundation. Een Europese jury van experts in sociaal ondernemen en in energiearmoede selecteerden 14 laureaten uit 6 verschillende landen (België, Frankrijk, Italië, Polen, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk).

Lees verder >>

Laureaten Prijs ' Energie voor iedereen'

thumbnail
>

In Antwerpen en West-Vlaanderen experimenteert Samenlevingsopbouw met een financieringsmodel zodat mensen in armoede ook energiezuinige toestellen kunnen aanschaffen. 

Lees verder >>

Een nominatie voor de ‘Stichting Leuven.Inc Prijs’

thumbnail
>

Samenlevingsopbouw werd genomineerd voor het project ‘Energiezuinige toestellen: een haalbare kaart voor mensen in armoede’
Leuven, 26 februari 2015

Lees verder >>

MET VOLLE ENERGIE DE WESTHOEK IN: de winst van goed wonen

thumbnail
>


6 oktober : 9u00 – 12u30
CultuurCentrum Het Perron   Ieper


Als u inspiratie zoekt om energiearmoede lokaal aan te pakken…
schrijf dan deze datum alvast in uw agenda. 

Lees verder >>

ENERGIEARMOEDE DE WERELD UIT

thumbnail
>

Vlaams Minister voor Energie Bart Tommelein te gast op trefmoment in Ieper.

Lees verder >>

Campagne ‘minimale levering aardgas’

thumbnail
>

Blijven straks weer mensen in de kou zitten? of toch niet?

Lees verder >>

20% energie besparen

thumbnail
>

Aftrap in 3 dorpen van de Westhoek

In Houtem (Veurne) en Pervijze (Diksmuide) is de aftrap gegeven voor het LEADER-project ‘energieke dorpen’.
Proven (Poperinge) volgt eind februari.

Lees verder >>

Sterk opbouwwerk leidt tot bevriezing sociaal energietarief

thumbnail
>

Samenlevingsopbouw signaleert prijsstijging sociaal tarief

thumbnail
>

Onze eigen opbouwwerker Stefan Goemaere bond de kat de bal aan. Hij signaleerde de stijging van het sociaal tarief energie met minstens 20%. De regering schiet wakker en vraagt de CREG om uitleg en een oplossing. #samenlevingsopbouwmaakthetverschil

Lees verder >>

Publicaties over dit project

Meer power voor een sociaal energiebeleid!

thumbnail

Samenlevingsopbouw focust al jaren op energie en energiearmoede. 

De E-publicatie ‘Meer power voor een sociaal energiebeleid’  stoelt op  5 jaar werken aan energiearmoede in de Westhoek.  In samenwerking met 12 OCMW’s brachten we  de energiearmoede lokaal in kaart en werkten we aan oplossingen op maat.  De ervaring levert bovendien de basis voor beleidsaanbevelingen aan lokale besturen en aan de Vlaamse overheid.

Met deze publicatie willen we de opgedane knowhow delen. We zijn ervan overtuigd dat ze een inspiratiebron kan zijn voor  iedereen die aan energiearmoede werkt of wil werken.   

De E-publicatie bestaat uit twee delen. In deel 1’Feu continu: een project als  waakvlam’ komen  historiek, inhoudelijke opbouw en  beleidsaanbevelingen aan bod. De aanbevelingen worden telkens gelinkt naar de bijhorende nota’s en uitgewerkte dossiers.  Deel 2, ‘Naar een warm energiebeleid in de Westhoek’ geeft naast resultaten, ervaringen en getuigenissen ook opbouwende tips en bijkomende achtergrondinformatie.

Het e-karakter van de publicatie laat toe om deze snel te doorbladeren en ook om door te klikken naar achterliggende informatie en dossiers.  Blader vooruit door te klikken op het paginanummer.

Er is ook een printversie (zonder achterliggende nota’s en dossiers) voorhanden.

Klik naar de leesversie 

Inspiratiemap energiearmoede

thumbnail

"Wat kan ik doen aan energiearmoede?" (2015)
Samenlevingsopbouw zet al jaren in op de strijd tegen energiearmoede. Veel maatschappelijk kwetsbare gezinnen wonen in energieverslindende huizen met als gevolg dat de energiekosten hoog oplopen. Samen met u willen we daar iets aan doen.
De map biedt een staalkaart van ons werk: voorbeelden van lokale projecten, beleidsaanbevelingen, unieke experimenten. U vindt er ongetwijfeld inspiratie om de strijd tegen energiearmoede aan te gaan en de doelstellingen van het Energierenovatieprogramma 2020 mee te halen.

INHOUD
Welkom klik hier
Voorstelling Samenlevingsopbouw klik hier
Contactgegevens klik hier

 1. Energiezuinige toestellen, een haalbare kaart voor mensen in armoede.
  Een experiment met twee financiële modellen klik hier
 2. Energiebesparende investeringen in de private huurmarkt.
  Praktijkgebaseerde aanbevelingen voor het lokale en Vlaamse beleid. klik hier
 3. Successierecht als instrument om private huurmarkt te versterken. klik hier
 4. Naar een (inter)gemeentelijk Woon-, Water- en Energieloket op maat van kwetsbare groepen én op maat van uw gemeente. klik hier
 5. Uitbouw van slimme netten en de uitrol van slimme meters. klik hier
 6. Aanpak energiearmoede Zonnebeke. Evaluatie en aanbevelingen. klik hier
 7. Projectvoorstel lokale aanpak energiearmoede i.k.v. opstart FRGE in de Westhoek. klik hier
 8. Rapport: Energiebegeleidingstraject bij kwetsbare sociale huurders in Nieuwpoort. klik hier
 9. Een goede praktijk van de lokale adviescommissie. Leidraad voor de hulpverlening. klik hier
 10. Al ijsberend de winter door... Of warmlopen door sociale energiemaatregelen? klik hier
  Evaluatie van de Sociale Openbaredienstverplichtingen Energie
 11. Een rechtvaardige financiering van de energietransitie. klik hier

 

moet in dit geval niet ingevuld worden

blijf op de hoogte

Bestel hier

Project in de kijker

Brugfiguren in landelijke context

Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die vanuit lokaal sociaal beleid een brug vormt tussen kinderen en gezinnen, hulp- en dienstverleningsaanbod en de school.  Op die manier worden grondrechten gerealiseerd en ontwikkelingskansen van kinderen geoptimaliseerd. 

Lees verder